Читај ми!

Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića, još jedan zaštićeni svedok odustao od ispitivanja

Zaštićeni svedok pod šifrom B3 odustao je danas od javnog svedočenja u nastavku suđenja optuženima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, navodeći da to čini zbog lične bezbednosti.

"Moram da vas obavestim da zbog lične bezbednosti nisam u stanju da se danas izjasnim", rekao je preko video-linka svedok B3, pred tužiocem, sudskim većem, optuženima i njihovim advokatima, istakavši da njegov identitet nije više sakriven.

Sudija Valjon Kurtaj zatražio je od svedoka da objasni razloge odustajanja od svedočenja i da kaže da li odustajanje znači da ne želi da dâ izjavu, na šta je on odgovorio da "ne sme, i da njegov identitet nije više sakriven, ali da bi voleo da o detaljima razgovara sa sudijom u četiri oka".

Zaštićeni svedok je na insistiranje sudije, još jednom potvrdio da želi da svedoči samo pred sudskim većem.

Ovo je treći zaštićeni svedok tužilaštva koji zbog bezbednosti odbija da svedoči, a sudsko veće će naknadno odlučiti kako će postupiti prema njemu.

Za ispitivanje su ostala još dva svedoka tužilaštva koji nemaju status zaštićenih, a sledeća ročišta su najavljena za prvi i četvrti novembar.

Advokati pojedinih optuženih su tokom današnjeg ročišta i nakon toga istakli da je za otkrivanje identiteta zaštićenih svedoka odgovorno tužilaštvo, koje je objavljivanjem podataka gde rade, šta su po struci i drugim informacijama indirektno otkrilo njihov identitet.

Prema tumačenjima pravnika, sudsko veće nakon odustajanja svedoka B3 od davanja iskaza, može da predloži da se u obzir uzme njegovo prvo svedočenje dato 2019. godine, sačuvano u pisanoj formi, ali da s tim moraju da budu saglasni svi akteri u sudskom procesu, uključujući i branioce optuženih.

U roku od tri godine, Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je tri optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, ali osim što su se optuženi dva puta izjasnili da nisu krivi, sudski proces nije dalje odmakao.

Prva je podignuta početkom decembra 2019. godine, a već krajem decembra iste godine tadašnji tužilac Sulj Hodža dostavio je drugu izmenjenu optužnicu. Potom je novembra 2020. podignuta i treća optužnica.

Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija svoje partije u Severnoj Mitrovici.

Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Njima se na osnovu treće optužnice na teret stavlja da su od 2014. do 2018. bili deo kriminalne grupe sa Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem na čelu, te da su u kontinuitetu pokušavali da pod svoju kontrolu stave Severnu Mitrovicu.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво