Čitaj mi!

Beograd, bivši gradski sekretar negirao optužbe za zloupotrebe u legalizaciji javnog zemljišta

Bivši sekretar Sekretarijata za poslove legalizacije objekata u Gradskoj upravi grada Beograda N. S., na saslušanju u posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, negirao je da je počinio zloupotrebe u vezi sa legalizacijom zemljišta u javnoj svojini.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv bivšeg sekretara Sekretarijata za poslove legalizacije objekata u Gradskoj upravi grada Beograda N. S. (39) i još dvojice osumnjičenih za zloupotrebe u vezi sa legalizacijom zemljišta u javnoj svojini.

Istom naredbom, N. S. i još troje osumnjičenih terete se i za očigledno nesavesno postupanje u vršenju službe.

N. S. je na saslušanju u prisustvu svog branioca negirao izvršenje oba krivična dela i detaljno izneo svoju odbranu.

Saslušan je i V. K, koji je takođe negirao izvršenje krivičnog dela i dao detaljan iskaz. 

Osumnjičeni V. O. izostanak sa današnjeg saslušanja je opravdao zdravstvenim razlozima i biće ispitan u drugoj polovini oktobra.

Zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja istragom su obuhvaćeni N. S. i zaposleni u geodetskoj organizaciji "Jugoprojekt" V. K. (65), dok se direktor privrednog društva "Borpromet" V. O. (56) tereti za podstrekavanje na izvršenje tog krivičnog dela.

Sumnja se da su od 2015. godine do 19. decembra 2020. godine u Beogradu, N. S. i V. K. iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenog ovlašćenja za "Borpromet" pribavili imovinsku korist u iznosu od preko 1,5 miliona dinara.

V. O. se sumnjiči da je s umišljajem podstrekao V. K. da zloupotrebi javna ovlašćenja u obavljanju geodetskih radova, tako što je lažno prikazao u Katastarsko-topografskom planu od oktobra 2015. godine, postojanje i poziciju šest objekata koji su predmet zahteva za legalizaciju "Borpromet" pred Sekretarijatom za poslove legalizacije, i nalaze se u Ulici Gospodara Vučića, a koje je označio kao drvene šupe.

Pomenuti objekti nisu vidljivi na satelitskom snimku teritorije Srbije iz 2015. godine, niti su za njih pribavljeni, niti od Sekretarijata traženi dokazi da su ispunjeni uslovi za ozakonjenje shodno Zakonu o ozakonjenju objekata.

N. S. je, kako se navodi, 25. aprila 2017. godine dao mišljenje da ti objekti ispunjavaju uslove za ozakonjenje. 

V. O. je tako 9. decembra 2020. godine stekao pravo svojine na zemljištu ispod objekata za koje je zahtevao legalizaciju, iako oni nisu bili u njegovom vlasništvu, niti je iste držao.

Na taj način je za PD "Borpromet" pribavljena korist u vidu sticanja prava svojine nad zemljištem koje je u ovoj proceduri proglašeno za građevinsko zemljište ispod lažno prikazanih objekata u pomenutom zahtevu za legalizaciju.

PD "Borpromet" je već dalje prometovao pomenuto pomenuto zemljište, saopštilo je tužilaštvo.

Saslušanje ostalih osumnjičenih zbog krivičnog dela nesavestan rad u službi zakazano je za drugu polovinu oktobra.