Čitaj mi!

U Šapcu uhapšena grupa zbog sumnje da je štampala lažne dinare i evre

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka uhapšeno je pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su u Šapcu napravili štampariju u kojoj su pravili lažni novac.

Iz Tužilaštva navode da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz čl. 346 i krivično delo falsifikovanje novca iz čl. 241 KZ.

Uhapšeni su M.M., S. I., M.R. M.J. i M.M dok se jedna osoba nalazi u bekstvu, saopštilo je Tužilaštvo.

Kako se navodi, ta organizovana kriminalna grupa, delovala je u periodu od aprila do danas tako što je u stanu u Šapcu napravila štampariju za pravljenje lažnog novca sa svom pratećom opremom u kojoj je pravila lažan novac u svim fazama izrade.

Lažan novac koji su štampali bio je u valuti evro i dinar u apoenima od 100 i 500 evra odnosno 2.000,00 dinara. Ta organizovana kriminalna grupa je lažni novac stavljala u opticaj na teritoriji Republike Srbije, Crne Gore, Grčke i Italije.

Postoje osnovi sumnje da su za manje od sedam meseci stavili u opticaj lažan novac u ukupnoj dinarskoj protivvredosti od 15 miliona dinara.

U toku su pretresi na više lokacija u Šapcu, Beogradu i Bogatiću.

Svim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena u Tužilaštvo za organizovani kriminal, kaže se u saopštenju.