Čitaj mi!

Bjelogrlić: Branio sam svoju čast, ali na pogrešan način

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić u Prvom osnovnom sudu u Beogradu detaljno je izneo odbranu povodom optužbi za nasilničko ponašanje prema kolegi Predragu Antonijeviću 23. avgusta prošle godine u Nišu.

Dragan Bjelogrlić je pred sudom rekao da je te noći branio svoju čast, ali na pogrešan način, objašnjavajući da su događaju u Nišu prethodile dvogodišnje provokacije Antonijevića.

Naveo da ga javnost zna kao miroljubivog čoveka, te da nije moguće da neko u 58. godini preko noći postane nasilnik, kao i da je svestan svoje greške ali da ne smatra da je počinio krivično delo.

Antonijević, prema njegovim rečima, redovno provocira ljude tako što ih naziva pogrdnim imenima.

Bjelogić je ustvrdio da je lično pristvovao jednom takvom događaju kada je Antonijević prvo dobacivao poznatom piscu uvredljive reči, a potom ga uhvatio za "gušu".

Takođe, Bjelogrlić je istakao da ga je Antonijević, nakon što je pustio u javnost njegov navodni mejl u kojem mu nudi mito, svaki put kada ga vidi provovocirao raznim uvredama navodeći da je kriminalac i da je kriminalcima mesto u zatvoru.

Bjelogrlić je naveo da se sa Antonijevićem sreo dva puta u kafiću koji se nalazi preko puta njegove kuće, te da je oba puta napustio objekat zbog provokacija kako ne bi došlo do incidenta.

Tog dana kada je došlo do tuče, Bjelogrlić tvrdi da je Antonijevićevo prisustvo bila direktna provokacija jer on nije bio pozvan na festival, kao ni na koktel nakon premijere filma "Toma".

Bjelogrlić o tome šta je prethodilo sukobu

Pojašnjavajući događaj, Bjelogrlić je istakao da mu je Antonijević nekoliko puta dobacio "ološ u zatvor" i još neke pogrdne reči što je trajalo određeni vremenski period.

Bjelogrlić je nakon nekoliko provokacija, kako kaže, prišao Antonijeviću i rekao mu "dokle ćeš da me provociraš" nakon čega mu je opalio šamar.

Kako je objasnio, nakon šamara odmakao se jer nije hteo da nastavlja sukob, ali ga je Antonijević nogama držao i krenuo da uzme pepeljaru ili flašu, nakon čega mu je Bjelogrlić videvši to zadao još nekoliko udaraca zatvorenom šakom.

Dodao je da je Antonijević nakon tog incidenta nasrnuo na njega, oborio ga na pod i udario ga par puta pesnicom.

Bjelogrlić objašnjava da je nakon događaja dao iskaz u policiji i vratio se u hotel, te su nakon par sati po njega došli pripadnici UKP-a sa nalogom za hapšenje i odveli ga opet u stanicu.

Antonijević svedoči 1. decembra

Nastavak suđenja je zakazan za 1. decembar kada je pozvan Antonijević da svedoči u statusu oštećenog.

Istraga ovog slučaja sproveđena je u Nišu, ali je nakon podizanja optužnog predloga protiv Bjelogrlića Osnovni sud u Nišu zatražio da se predmet delegira beogradskom sudu, što je Vrhovni kasacioni sud (VKS) odobrio iz razloga procesne celishodnosti, pošto su i optuženi i oštećeni, kao i branilac i svedoci svi iz Beograda.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je 26. novembra sudu optužni predlog protiv Bjelogrlića jer je 23. avgusta u ranim jutarnjim časovima više puta po glavi udario reditelja Predraga Antonijevića u niškom hotelu "Ambasador".

Bjelogrlić je optužen za krivično delo nasilničko ponašanje, a tužilaštvo traži od suda da mu izrekne kaznu zatvora od šest meseci, rekao je ranije za Tanjug portparol tužilaštva Ivan Marković.

Na saslušanju u tužilaštvu Bjelogrlić je priznao izvršenje krivičnog dela i izrazio žaljenje.

Oba reditelja nalazila su se u Nišu zbog manifestacije 56. Filmski susreti.