Читај ми!

Mladić uhapšen na Gazimestanu osuđen u Prištini na osam meseci zatvora

Nikoli Nedeljkoviću, uhapšenom za Vidovdan na Gazimestanu, u Prištini je izrečena prvostepena kazna zatvora od osam meseci, zbog izazovanja navodne etničke mržnje i netrpeljivosti.

Sudija Osnovnog suda u Prištini Adnan Kamberi rekao je da će u kaznu zatvora Nikoli Nedeljkoviću biti uračunato vreme koje je Nikola Nedeljković već proveo u zatvoru, od hapšenja 28. juna ove godine.

Ova presuda je prvostepena i postoji mogućnost žalbe Višem sudu.

Student iz Beograda Nikola Nedeljković dužan je da plati 80 evra na ime troškova suđenja.

Advokatica Nikole Nedeljkovića Jovana Filipović nakon suđenja izjavila je da dokazi koje su izneli tužilac i svedoci, trojica policajaca, nisu relevantni, te da je simptomatično da su pomenuta skandiranja samo oni čuli.

Smatra i da "optužnica nije potkrepljena apsolutno nijednim materijalnim dokazom".

"Ovakva kazna pokazuje da bilo koja tri lica mogu da se dogovore da upere prst u nekoga i da izmisle neke reči, da mu stave na teret. Naročito, kada se ima u vidu ovakva celokupna situacija i ovakvo trusno područje Kosova, gde u svakom trenutku može bilo kojem licu da se stavi etiketa da je širio mržnju i da se neko lice osudi bez ijednog dokaza", navela je Filipovićeva.

Izricanju presude prisustvovali su članovi porodice osuđenog Nedeljkovića. Sumnjaju da je čitav slučaj ispolitizovan.

"Imamo prijatelje Albance koje je moj muž vozio, ne zna se koliko puta za ovih pet šest godina, svuda po Beogradu, po bolnicama. Pomagali smo detetu od dve godine, albanskom detetu da se leči u Beogradu. Svake nedelje smo albanskim autobusom slali lekove za to dete i hvala Bogu da se izlečilo. Ne mrzimo Albance", izjavila je Slobodanka Nedeljković, majka osuđenog Nikole.

Nikola Nedeljković ostaje u zatvoru u severnom delu Kosovske Mitrovice. U kaznu zatvora biće mu uračunato vreme provedeno u pritvoru. Njegova advokatica je najavila žalbu Apelacionom sudu. 

Tri policajca, u svojstvu svedoka optužila su Nedeljkovića da je tokom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu uzvikivao "Ubij Šiptara".

Nedeljković je uhapšen u trenutku kada je napuštao spomen-kompleks.

Od momenta hapšenja nalazio se u sudskom pritvoru u severnom delu Kosovske Mitrovice.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се