Čitaj mi!

MUP: Požar kod Preševa pod kontrolom, helikopteri izbacili 30 tona vode

Brzom intervencijom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, vatrogasaca-spasilaca Sektora za vanredne situacije sa zemlje i Helikopterske jedinice iz vazduha, požar u okolini Preševa je, za manje od 24 časa stavljen pod kontrolu. Gorelo je 50 hektara u atarima sela Crnotince, Rajince, Gornja i Donja Šušaja. Požar u Crnotincu još nije lokalizovan i trenutno je na tri lokacije.

Požar koji je izbio u okolini Preševa, između sela Rajince i Crnotince kod Preševa i zahvatio suvu travu, nisko rastinje i šumu površine oko 50 hektara, stavljen je pod kontrolu, saopštio je MUP. 

Milorad Spasojević iz Sektora za vanredne situacije rekao je da je situacija mnogo bolja nego juče, kada je požar prijavljen.

"Angažovanjem većeg broja snaga vatrogasaca, odnosno dovođenjem jedinica u sadejstvo vatrogasno-spasilačkoj jedinici iz Vranja, uspeli smo da požar, koji je zahvatio veliku požarnu površinu, suzbijemo. Pre svega, ono što je najbitnije, uspeli smo da sprečimo širenje požara prema naseljenim mestima", rekao je Spasojević za RTS.

Pripadnici Helikopterske jedinice su sa tri helikoptera od jutros imali čak 32 naleta i bacili 30 tone vode.

U gašenju požara trenutno učestvuje 70 vatrogasaca-spasilaca sa 26 vatrogasnih vozila i tri ATV vozila iz VSJ Vranje, Niš, Leskovac, Prokuplje, Jagodina, Kruševac, Kragujevac, Zaječar i Pirot, 15 pripadnika Helikopterske jedinice MUP-a sa tri letelice.

Takođe, u intervenciji učestvuju i pripadnici JP "Moravica" i "Komunalac", sa dve cisterne.

Nema ugroženog stanovništva ni objekata, navodi MUP.

U Crnotincu gori na tri lokacije

Požar u Crnotincu još uvek nije lokalizovan i trenutno je na tri lokacije. Na terenu su vatrogasci spasioci i tri helikoptera MUP-a, međutim taman kada ugase požar na jednom mestu, na drugom se raširi i rasprši usled vetra i visoke temperature.

Ostalo je veliko zgarište od niskog rastinja i oseća se jak i neprijatan miris pepela. Izgorela je borova šuma.

"Imamo požar na šumskom kompleksu koji je pod zasadom borove šume. Trenutno požar nije još lokalizovan, lokalizacija je na viru, tako da ja verujem da će biti u vrlo brzom vremenu", rekao je Dejan Stanojević, komandir vatrogasno-spasilačkog bataljona u Vranju.

Istakao je da se na terenu nalazi ukupno 70 pripadnika Sektora za vanredne situacije sa 27 vozila u gašenju i helikopterska jedinica MUP-a sa tri helikoptera.

"Velika je šteta i za prirodu i za selo, opštinu i za Republiku. Kako se priča, mada se to desi i svake godine, ima tu neke privatne deponije između sela Crnotice i Rajce. Tu ljudi bacaju sve, smeća, gume i pale ga. Uvek ide sa te strane", priča Vasu Bajrami iz Crnotinca. 

Nedžmedin Ahmedi, šef službe za vanredne situacije u Preševu, kaže da su vatrogasci dežurali i da nije postojala opasnost da se evakuišu porodice, da je s bezbednosne strane  sve bilo u redu.

Naveo je i da se ne zna šta je uzrok ovog požara.

"Sumnjamo da je ljudski faktor u pitanju, za to nemamo dokaze", rekao je Ahmedi.

Požar je na svu sreću, rano jutros zaustavljen u blizini kuća, tako da nisu ugrožena domaćinstva, ali još uvek tinja na pojedinim mestima, pojavljuje se vatra.

Vatrogasci će kada se lokalizuje i ugasi požar i narednih nekoliko dana dežurati i kontrolisati.