Читај ми!

Požar u rezervatu "Pašnjaci velike droplje" na severu Banata pod kontrolom

U Rezervatu prirode "Pašnjaci velike droplje" na severu Banata i danas je izbio požar. Najveći deo atara koji je zahvaćen vatrom nalazi se kod sela Sajana. Tokom večeri požar je stavljen pod kontrolu, ali će se pratiti situacija na terenu, kako ne bi došlo do novog zapaljenja.

U Rezervatu prirode "Pašnjaci velike droplje" gorela je sasušena trava, požar se širio brzo zbog jakog vetra. Ovo je drugi dan u kome se zaposleni u Rezervatu i vatrogasci bore da sputaju vatru.

"Prisustvujemo gašenju požara koji je još juče počeo, ali bio je ugašen. Ovo je verovatno negde nešto tinjalo, pa se i danas upalilo. Naneta je ogromna šteta u našem rezervatu", navodi Miodrag Zavišić, čuvar.

Po proceni Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ostojićevo izgorelo je oko 220 hektara. Dobrovoljna vatrogasna društva za ovakve intervencije nemaju adekvatna vozila.

"Brza interventna vozila koja dolaze u kratkom roku i počinju gašenje dok glomazna tehnička, kamioni sa cisternama ne stignu na mesto požara. Isto su nam potrebna spremišta i domovi odakle možemo da krenemo. Recimo DVD Ostojićevo je u potpunosti bez vatrogasnog spremišta i vatrogasnog doma i na intervencije krećemo iz privatnog dvorišta", navodi Zoltan Bačo, predsednik Vatrogasnog saveza Čoka.

Požar su gasili pripadnici Vatrogasne jedinice iz Kikinde i Čoke, Dobrovoljna vatrogasna društva iz Ostojićeva, Sajana, Jazova i Mokrina, kao i Poljočuvarska služba rezervata.

Najveći problem je što teren na kome se nalazi Rezervat ima specifično zemljište kroz koji teško prolazi mehanizacija.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво