Čitaj mi!

Evropol: Više od 130 uhapšenih širom Evrope zbog trgovine decom

U zajedničkoj akciji Evropola i 22 evropske zemlje, među kojima je i Srbija, uhapšene su 133 osobe osumnjičene za trgovinu decom.

Akcija sprečavanja trgovine decom sprovedena je širom Evrope, na pomorskim, kopnenim i vazdušnim granicama, kao i na ustaljenim krijumčarskim rutama, saopštio je Evropol.

Kako se navodi, uhapšeno je sto trideset troje osumnjičenih, a proveren je identitet jedanaest hiljada sto tridesetoro dece. Otkriveno je oko 130 potencijalnih žrtava.

Evropol ističe da su deca i dalje najugroženija grupa među osobama koje su predmet trgovine i eksploatacije.

"Mnogi postaju žrtve seksualne eksploatacije, prisilnog prosjačenja ili različitih vrsta prisilnog kriminala, uključujući sitne zločine i trgovinu drogom. Takođe postaju i žrtve radne eksploatacije i kućnog ropstva", navodi Evropol.

Akcija je sprovedena od 6. do 13. juna u koordinaciji sa Fronteksom.

U hapšenju su učestvovali Interpol i policije Austrije, Belgije, Bugarske, Kipra, Nemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Litvanije, Holandije, Poljske, Portugalije, Rumunije, Španije, Švedske, kao i Bosne i Hercegovine, Lihtenštajna, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva.