Читај ми!

Ukinuta presuda Igoru Novakoviću u procesu za paljenje kuće novinara Jovanovića

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Igor Novaković osuđen na kaznu zatvora od četiri godine, zbog učešća u paljenju kuće novinara portala "Žig Info" Milana Jovanovića 12. decembra 2018. godine.

Drugostepeni sud je usvajanjem žalbe branioca optuženog Novakovića, ukinuo prvostepenu presudu i vratio Drugom osnovnom sudu na ponovno suđenje, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu suda.

Po nalaženju Apelacionog suda presuda je doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer je izreka presude nejasna i nerazumljiva, a takođe su izostali razlozi o odlučnim činjenicama, zbog čega se za sada pravilnost i zakonitost prvostepene presude nije mogla pravilno ispitati.

Novaković je prvostepenom presudom proglašen krivim za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem, pri čemu je prvostepeni sud u dispozitivu presude propustio da navede elemente tog krivičnog dela.

Drugi osnovni sud samo navodi da je Novaković sa umišljajem podstrekao Aleksandra Marinkovića da izvrši krivično delo izazivanje opšte opasnosti, tako što je razgovarao sa njim i pitao da li je zainteresovan da mu otpiše dug koji ima prema njemu ukoliko obavi neki posao za njega i to da zapali neki auto koji se nalazi u garaži, a da pri tome u izreci prvostepene presude nisu opisane konkretne radnje okrivljenog koje je on preduzeo kao podstrekač.

Apelacioni sud, takođe, navodi da je prvostepeni sud osudio Novakovića za teži oblik krivičnog dela za koje se tereti, a da pri tome u dispozitivu presude nije opisao njegove radnje kao podstrekača, kao ni njegov psihički odnos u odnosu na težu posledicu u vidu teške telesne povrede ili štete velikih razmera.

U ponovnom postupku prvostepeni sud će, kako navodi drugostepeni sud, otkloniti ukazane propuste u skladu sa primedbom iz ovog rešenja, po potrebi će izvesti druge dokaze, pa će tek nakon savesne i brižljive ocene svakog dokaza ceneći ih sve zajedno i u međusobnoj povezanosti jedan sa drugim doneti pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku za koju će dati jasne, neprotivurečne i argumentovane razloge o odlučnim činjenicama.

Ukinuta presuda i Simonoviću, Mihajloviću i Marinoviću 

Osim Novakovića i Marinkovića, za paljenje kuće Jovanoviću su optuženi i bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i bivši policajac Vladimir Mihajlović.

Simonoviću, Mihajloviću i Marinoviću se sudi u posebnom postupku.

Njima je nedavno odložen početak ponovljenog suđenja, nakon što je Apelacioni sud ukinuo provostepenu presudu kojom su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Simonović je, prema optužbi, podstrekivao Novakovića, a Novaković zatim Marinkovića da zapali automobil marke "mercedes" koji je bio u vlasništvu supruge novinara Jovanovića.

Požar se tada proširio i na garažu i deo kuće, zbog čega je pričinjena velika materijalna šteta, ali niko nije povređen.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво