Čitaj mi!

Tužilaštvo o Perišu: Na telu nema povreda, pronađeni tragovi kokaina i alkohola

Više javno tužilaštvo u Beogradu utvrdilo je da nema osnova sumnje da je smrt hrvatskog državljanina Mateja Periša (27) posledica izvršenja krivičnog dela, ali i saopštilo da su toksikološke analize pokazale da u telu postoji prisustvo "toksičnih koncentracija amfetamina", etil-alkohola i kokaina.

Tužilaštvo je to saopštilo imajući, kako se kaže, u vidu sve okolnosti od nestanka Mateja Periša u noći 30. i 31. decembra 2021. godine do pronalaska njegovog tela, 18. maja u reci Dunav, kod Ade Huje.

Telo je zatečeno u fazi odmaklih postmortalnih promena, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Kako se ističe, okolnosti koje su prethodile nestanku Mateja Periša, izjave lica koja su pre nestanka bila u njegovom društvu, uz izvršene provere i obdukcioni nalaz, ne ukazuju da je njegova smrt povezana sa bilo kojim vidom nasilja.

Naime, obdukcijom koju je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu obavio Institut za sudsku medicinu, konstatovano je da na telu Mateja Periša nema povreda kostiju glave, vrata, trupa, ni udova.

"Istovremeno, rezultati toksikoloških analiza pokazali su prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima, uz prisustvo etil-alkohola. Takođe, u uzorku kose su identifikovani kokain i benzoilekgonin u tragovima", ističe se u saopštenju.

Komisijsko veštačenje obavila su tri veštaka, lekara specijalista sudske medicine.

Podsećaju da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije od trenutka prijave nestanka Periša intenzivno tragali za njim i preduzimali sve mere i radnje u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, kako bi pronašli Mateja Periša i rasvetlili sve činjenice i okolnosti njegovog nestanka.

Na pronalasku Mateja Periša bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda.

Periš je istrčao iz kluba "Gotik", trčao po ulicama Beograda pokušavajući da zaustavi taksi i onda, kako se vidi na snimcima nadzorne kamere, stepenicama se spustio prema Savi. Za njim se intenzivno tragalo skoro pet meseci.