Čitaj mi!

Šezdesti napad na srpsku imovinu na KiM, kamenovana škola kod Vučitrna

Osnovna škola "21. novembar" u selu Gojbulja u opštini Vučitrn je kamenovana i tom prilikom je polomljen prozor na učionici, oštećena vrata nove, kao i vrata starog objekta škole.

Pored materijalne štete koja je pričinjena, slučaj je uznemirio roditelje i decu koja pohađaju ovu obrazovnu ustanovu, a direktor škole će o incidentu obavestiti i policiju i predstavnike Kfora koji pokrivaju ovaj reon, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako se ocenjuje, tim incidentom nastavljen je opasni niz etnički motivisanih napada na Srbe kojima svedočimo poslednjih dana, a posebno alarmantna činjenica jeste da je napadnut objekat u kome borave deca.

Današljim incidentom, broj napada na Srbe, srpsku imovinu i objekte SPC od početka 2022. godine popeo se na 60, a ukupno od početka prošle godine Kancelarija za KiM beleži 188 takvih slučajeva.

U saopštenju se napominje da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju sanirati pričnjenu štetu i nastaviti da ulaže u srpske sredine na KiM, ali i očekuje od predstavnika međunarodne zajednice da prekinu sa politikom nereagovanja i jasno osude ovaj i sve prethodne incidente.

"Nema sumnje da je porast broja etnički motivisanih incidenata koji unose nemir i zabinutost posebno kod Srba koji žive južno od Ibra posledica antisrpske politike Prištine koja ekstremste i izgrednike sokoli politikom nekažnjavanja i međunarodni predstavnici ne smeju biti nemi posmattrači niti saučesnici svojim nereagovanjem", zaključuje se u saopštenju.