Читај ми!

Tužilaštvo formiralo predmet povodom navoda studenata Arhitektonskog fakulteta

Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji su objavljeni na društvenoj mreži "Instagram". Zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada tog fakulteta i od njega zatražio da ga u roku od deset dana od dana prijema tog akta obavesti o tome da li je fakultet do sada primio prijave vezano za seksualno uznemiravanje.

Tužilaštvo je saopštilo da je odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrđivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Po prijemu izveštaja od policije Više javno tužilaštvo u Beogradu će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju.

Zaštitnik građana ispituje navode o uznemiravanju

Postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja iz medija da postoji sumnja o potencijalnom seksualnom uznemiravanju studenata i studentkinja od strane zaposlenih, Zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

Tim povodom Zaštitnik građana je od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od deset dana od dana prijema akta o pokretanju postupka obavesti o tome da li je fakultet do sada primio prijave vezano za seksualno uznemiravanje.

Ukoliko jeste, šta je preduzeo tim povodom, a u slučaju da nije, šta će preduzeti povodom navoda koji su objavljeni na društvenoj Instagram.

Zaštitnik podseća da je Univerzitet u Beogradu 2021. godine usvojio Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja kojim su propisane radnje i mere koje fakultet mora preduzeti od kojih je jedna i postojanje poverenika za ravnopravnost pri svakoj od ustanova Univerziteta u Beogradu.

U toku ispitnog postupka, Zaštitnik građana će utvrditi i koje mere prevencije su preduzete od strane fakulteta, odnosno da li su iste izostale.

"Nulta tolerancija na seksualno uznemiravanje i ukazivanje studentima i studentkinjama fakulteta da se oslobode straha i podnesu prijave, a na državnim organima i institucijama je da preduzmu mere iz svoje nadležnosti",  naglašava zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Istovremeno poziva sve studentkinje i studente koji su se obraćali upravi fakulteta zbog potencijalnog seksualnom uznemiravanju od strane zaposlenih da se obrate i Zaštitniku građana, pri čemu će uživati punu zaštitu podataka o ličnosti.  

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара