Čitaj mi!

Na Horgošu sprečen pokušaj krijumčarenja violina, najstarija ima vek i po

Na graničnom prelazu Horgoš, carinici su sprečili pokušaj krijumčarenja 12 neprijavljenih violina, od kojih je najstarija iz 1872. godine.

Nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja otkriven je juče u ranim jutarnjim časovima kada je na prelaz Horgoš pristigao putnički kombi, mađarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 39-godišnji srpski državljanin, mađarske nacionalnosti, saopštila je Uprava carina Srbije.

Na pitanje carinika upućeno vozaču i putnicima kombija koji su se iz Bečeja uputili u Frankfurt, da li imaju nešto da prijave, svi su, kako se navodi, izjavili da sa sobom nose samo lični prtljag, dok je vozač prijavio i jednu pošiljku koju je primio na prevoz.

Dodaje se, da je vozač carinicima rekao da nije proveravao šta se u toj pošiljci nalazi, zbog čega je usledio detaljan pregled.

Ubrzo je utvrđeno da se u pomenutoj torbi, koju je vozač u Subotici primio na prevoz do Frankfurta, nalazilo čak 12 upotrebljavanih violina, od kojih su neke antikvitetni primerci.

Naime, u torbi prepunoj violina našlo se i tri instrumenta iz 1872, 1936 i 1948. godine. Violina iz 1872. godine, stara 150 godina, na sebi ima oznaku ''Les Fits de J. Tournier Paris''.

S obzirom da je reč o specifičnoj robi, nije bilo moguće na licu mesta utvrditi vrednost, već će ona biti poznata nakon stručnog veštačenja.

Uprava carina podseća da su vozači odgovorni za robu koju preuzimaju na prevoz, pa je samim tim od suštinske važnosti da pregledaju sadržaj pošiljaka pre nego što prihvate da ih prevezu.