Čitaj mi!

Potvrđena optužnica protiv Aleksandra Jovičića i još devet osoba

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu protiv bivšeg predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića i još devet osoba, kojom se terete za zloupotrebe u vezi sa nelegalnom gradnjom, saznaje Tanjug.

Optužnica od 29. decembra, precizirana je prošle sedmice i potvrđena rešenjem Višeg suda u Beogradu.

Na to rešenje odbrana ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Jovičić se optužnicom tereti za dva krivična dela trgovina uticajem u saizvršilaštvu, a za isto krivično delo optuženi su i D. V. i V. Ć, kao i A. V, Ž. L, S. H, M. Đ, T. D. i V.Ž.

M. L. se tereti optužnicom za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Krivična dela ranije su u ovom postipku priznali i sporazume sa tužilaštvom zaključili sedam građevinskih inspektora i dva investitora.

Jovičić je uhapšen 1. juna 2021. godine. U pritvoru je proveo dva meseca, posle čega mu je određen kućni pritvor.

Posle njegovog hapšenja, iz MUP-a je saopšteno da se Jovičić sumnjiči da je uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove na opštini Palilula Dražena Vujića, da dalje utiče na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole, kao i da je od investitora za navedene objekte potivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.

Svi se terete da su zloupotrebama omogućili zaštitu od strane inspekcijskih organa GO Palilula od rušenja za njihove nelegalno izgrađene objekte.

Nakon što su u zapisnicima i rešenjima koje je donela građevinska inspekcija, uneli neistinite podatke u vezi sa objektima, prosledili su ih na ozakonjenje, suprotno Zakonu o ozakonjenju objekata, saopštio je MUP posle hapšenja osumnjičenih.