Читај ми!

Na Crkvi Svetog Ilije kod Uroševca razbijena stakla

Nepoznate osobe razbile su stakla na prozorima i ulaznim vratima pravoslavne crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca.

U Nekodimu nakon rata nema prasvoslavnog stanovništva, a raseljeni iz tog i susednih Varoši i Grlice, prošle godine su zamenili prozore i vrata na crkvi, i očistili pravoslavno groblje.

Tokom zamene prozora i vrata i čišćenja groblja, nisi nailazili na otpor lokalnih Albanaca.

Crkva je nedavno ponovo napadnuta i na njoj su polomljena sva prozorska stakla.  

Crkva Svetog Ilije je na dva kilometra jugoistočno od Uroševca. Obnovljena je 1921. na starim temeljima. U sadašenjem obliku crkva je iz 1993. godine.

Crkva je stradala i tokom martovskog nasilja 2004. godine, kao o obližnja velika pravoslavna crkva u Uroševcu podignuta u čast Cara Uroša 1929 godine.

Na pravoslavnom groblju u Nekodimu u nasilju je porušeno više nadgrobnih spomenika. Neki su sanirani, vraćeni na postolja ali ima još oštećenih.

Do sukoba 1999. u Nekodimu, Varoši i Grlici živelo je 100-ak pravoslavnih porodica. Srba nakon rata nema ni u Uroševcu.

Reagujući na incident, ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić kaže da je poštovanje prema veri, tradiciji, svetinjama jednog naroda nešto što bi trebalo svi da imaju.

"Ma ko da je polupao prozore na Crkvi Svetog Ilije, mora da shvati da je to nepoštovanje srpskog naroda, koji živi na ovim prostorima. Uz osudu moram da istaknem, da ovo danas nije zaštita svetinja, da ih nadležni štite uverićemo se onog trenutka kada ovakvi incidenti postanu prošlost a svi oni koji ih čine budu odmah pronađeni i adekvatno kažnjeni", rekao je Rakić.

Ministarstvo kulture osudilo napade na SPC

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je napade na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji poslednjih dana.

"Upadi, obijanje, uništavanje i skrnavljenje Crkve Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca su anticivilizacijski činovi koji pokazuju stepen ugroženosti srpske kulturne baštine", navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, ovakvim vandalskim incidentima, zasnovanim na ekstremizmu i bezumlju, ugrožava se ne samo kulturno nasleđe srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, "već se istovremeno i otvoreno preti bezbednosti i opstanku srpskog naroda".

"Reč je o još jednom u nizu pokušaju da se sejanjem netrpeljivosti i nasilja unese strah među Srbe koji žele da ostanu na svojim vekovnim ognjištima. Pozivamo sve međunarodne aktere da osude svaku vrstu ekstremizma i u okviru svog mandata zaštite prava i slobode Srba na Kosovu i Metohiji, kao i kulturno nasleđe od svakog oblika uništavanja, skrnavljenja i ugrožavanja", navedeno je u saopštenju.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво