Читај ми!

Porušeni spomenici na pravoslavnom groblju kod Gračanice

Više nadgrobnih spomenika porušeno je i oštećeno na pravoslavnom groblju u Kišnici kod Gračanice, prenela je RTS-u žiteljka tog sela.

Žiteljka Kišnice Snežana Jovanović je porušene i polomljene spomenike primetila danas, obilazeći pravoslavno groblje u tom selu.

"Pre nedelju dana, svi spomenici su bili čitavi. Tada je groblje obišao jedan od meštana i video da je postavljena nova ograda. Bili smo zadovoljni zbog toga, ali od tada do danas, ne znamo tačno kada, dogodio se napad na naše groblje. Ne možemo da verujemo da se to dogodilo. Kome smetaju mrtvi. Polomljeno je i oštećeno osam spomenika", prenela je Snežana Jovanović.

Podsetila je da groblje nije uništavano ni 1999. godine ni tokom martovskog pogroma 2004.

Ovo je prvi put da je pravoslavno groblje u Kišnici oskrnavljeno, dodala je Jovanović i prenela da je slučaj prijavljen policiji.

U međuvremenu, Kancelarija za KiM saopštila je da je šest spomenika potpuno uništeno, dok su dva oštećena, a skrnavljenje srpskih nadgrobnih spomenika ocenjeno je kao sramotno i poražavajuće.

"Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkama", piše u saopštenju.

Ističe se da je poražavajuća statistika da je na prostoru Kosova i Metohije ove godine zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve.

U Kišnici trenutno živi 120 Srba i oko 400 Albanaca.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво