Читај ми!

Vatrogasci dežuraju u fabrici u Leštanima, pretražuje se teren

Nastavlja se pretraga terena posle jučerašnje eksplozije koja se dogodila u fabrici protivgradnih raketa u beogradskom naselju Leštane, u kojoj su dva radnika izgubila život a 16 je povređeno. Vatrogasci i dalje dežuraju. Formirana je Komisija za popis štete. Porodice nastradalih dobiće jednokratnu pomoć.

Noć je protekla mirno u fabrici protivgradnih raketa "Ede pro" u Leštanima, gde je juče došlo do eksplozije.

U fabrici dežuraju dve vatrogasne ekipe, ali novih detonacija nije bilo. Uzrok eksplozije još nije poznat.

Načelnik prijema Urgentnog centra Vladimir Arsenijević rekao je za TV Prva da su četiri pacijenta u jedinici intenzivne nege i tretiraju se kao životno ugroženi.

Naveo je da su svi povređeni veoma brzo zbrinuti i da se radilo o 20 pacijenata, od kojih je 16 ostalo u bolnici. Povrede nekoliko pacijenata odmah su sanirane u operacionim salama.

"Vi možete u jednom trenutku spolja videti samo veliku površinu opekotina, ali ono što je karakteristično za ove povrede, gde praćenje mora biti 24 sata, to je da se moraju pratiti svi vitalni organi duži vremenski period upravo zbog toga što su podmukle i što mogu da se u određenom vremenskom intervalu pokažu kao teške telesne povrede", rekao je Arsenijević. 

Ovog jutra fabrici mogu da priđu samo nadležne službe. Ostala vozila policija preusmerava na Smederevski put, preko Velikog Mokrog Luga. Kako javlja izveštač RTS-a sa lica mesta, pripadnici policije kažu da je dalji pristup fabrici zabranio tužilac.

U toku popis štete, jednokratna pomoć porodicama nastradalih 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je naložio dodatno angažovanje Sekretarijata za socijalnu zaštitu kako bi se porodicama žrtava uputila adekvatna pomoć, te da je i opština Grocka izvestila da će materijalno pomoći porodicama žrtava.

Njegov zamenik Goran Vesić rekao je ranije da će porodice nastradalih dobiti jednokratnu pomoć.  

Radojičić je rekao i da je konstatovano da na tri objekta u Leštanima postoje veća oštećenja i da je više desetina objekata ugroženo gelerima i delovima raketa. 

Jutros u 7.00 časova u Leštanima je zasedao Štab za vanredne situacije i sa predstavnicima Opštine obišli su teren. Formirana je Komisija za popis štete.

Eksplozija se dogodila u magacinu raketnog goriva 

Podsetimo, juče, nešto posle 14 časova, čula se jedna jača i nekoliko slabijih eksplozija.

Kako RTS saznaje, eksplozije su se dogodile u magacinu raketnog goriva površine 240 kvadratnih metara, u kojem se nalazilo 500 protivgradnih raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva.

U trenutku eksplozije u fabrici je bilo radnika, a vatrogasne ekipe su, uz pomoć policije i Hitne pomoći, uspele da spasu petoro ljudi.

Povređeni radnici su sa opekotinama prevezeni u Urgentni centar i na Vojnomedicinsku akademiju.

Inače, od siline detonacije popucala su stakla na prozorima okolnih objekata.

Komandant beogradskih vatrogasaca Miloš Majstorović poručio je da su meštani koji žive u obližnjim kućama sada bezbedni.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара