Istraga o odavanju državne tajne

Pripadnici Uprave kriminalističke policije saslušaće vlasnika lista Borba Ivana Radovanovića i glavnu i odgovornu urednicu Oliveru Zekić zbog "odavanja dražavne tajne". Borba je u četvrtak, 19. februara, objavila da je Vlada Srbije odlučila da plati milion dolara za slobodu Miladina Kovačevića, i tu odluku proglasila državnom tajnom.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, po nalogu Republičkog javnog tužioca saslušaće vlasnika lista Borba Ivana Radovanovića i glavnu i odgovornu urednicu Oliveru Zekić zbog sumnje da su odali državnu tajnu, saznajemo u MUP-u.

Predstavnici dnevnog lista Borba pozvali su novinare da prisustvuju, kako su najavili pretresu njihovih prostorija od strane pripadnika Uprave kriminalističke policije, međutim, policija nije došla u najavljeno vreme.

Prema rečima glavne i odgovorne urednice lista Borba, Olivere Zekić, njoj je tokom dana ministar policije rekao da policija neće dolaziti u prostorije Borbe, već da novinari mogu doći u policiju, kada se dogovore.

Ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, potvrdio je da policija neće ići u prostorije lista "Borba" da se to ne bi tumačilo kao pritisak na medije, jer to i nije slučaj, a direktor i glavna i odgovornu urednica tog lista biće saslušani u policijskoj stanici

"Tu celu situaciju pojasnio sam direktoru i vlasniku Borbe Ivanu Radovanoviću kako bi se izbegla sva moguća zlonamerna tumačenja u ovom postupku", kazao je Dačić Tanjugu.

Niko iz Tužilaštva i Ministarstva policije nije najavio istragu među ministrima i činovnicima Vlade Srbije, odakle su mogle da procure informacije do novinara a u Borbi su rekli da neće odati svoj izvor informacija.

 Borba je u četvrtak, 19. februara, objavila da je Vlada Srbije pod oznakom državne tajne donela odluku da plati milion dolara za slobodu Miladina Kovačevića koga pravosuđe SAD tereti za prebijanje američkog studenta Brajana Štajnhauera.

Odavanje poverljivih materijala Vlade Srbije je, ukoliko se tim činom kompromituje državna tajna, delo za koje se po Krivičnom zakoniku može izreći i višegodišnja zatvorska kazna, a za izdavanje naloga za ispitivanje eventualnih povreda zakona u slučaju objavljivanja informacija o navodnoj pomoći vlade za odbranu Miladina Kovačevića nadležno je republičko tužilaštvo.

Generalni sekretar Vlade Srbije Tamara Stojčević izjavila je danas Tanjugu da vlada oznaku poverljivosti na materijale stavlja na predlog ministarstava koja su ih dostavila, a da je način sankcionisanja odavanja takvih informacija regulisan krivičnim zakonodavstvom.

Poverljiv materijal koji dostavlja vladi predlagač označava posebnom vidnom oznakom za vrstu tajne i, zavisno od stepena poverljivosti, oznakom "poverljivo" ili "strogo poverljivo".

Materijal, inače, mora da sadrži obrazloženje razloga zbog kojih je označen kao poverljiv.

Poverljiv materijal dostavlja se članovima vlade i direktoru Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo u zatvorenoj omotnici na kojoj je označen stepen poverljivosti i redni broj materijala.

Kada se završi sednica vlade, poverljiv materijal se vraća Generalnom sekretaru.

Vlada može da skine oznake poverljivosti s materijala, i o tome obaveštava predlagača poverljivog materijala.

Krivični zakonik predviđa zatvorske kazne različitog trajanja u zavisnosti od načina na koji se državna tajna odaje.

Osobi koja neovlašćeno nepozvanom licu saopšti, preda ili učini dostupnim podatke ili dokumente koji su joj povereni ili do kojih je na drugi način došla, a koji predstavljaju državnu tajnu, preti zatvorska kazna od jedne do deset godina.

Ko drugom licu saopšti podatke ili dokumente za koje zna da su državna tajna, a do kojih je protivpravno došao, kazniće se zatvorom do pet godina, a ako je to krivično delo učinjeno iz nehata, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Državnom tajnom se, inače, smatraju podaci ili dokumenti koji su zakonom, drugim propisom ili odlukom nadležnog organa donesenim na osnovu zakona proglašeni državnom tajnom i čije bi odavanje prouzrokovalo ili bi moglo da prouzrokuje štetne posledice za bezbednost, odbranu ili za političke, vojne ili ekonomske interese Srbije.

Vlada razmatrala slučaj Kovačević iz ugla popravljanja odnosa sa SAD

Da podsetimo, zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je juče da Vlada Srbije jeste razmatrala slučaj studenta Miladina Kovačevića u sklopu popravljanja odnosa sa SAD, i da sve informacije o tome nose oznaku poverljivosti.

On je naveo i da su informacije o Kovačeviću stavljene pod oznaku poverljivosti na predlog ministarstava koja su nadležna za taj slučaj-ministarstva spoljnih poslova i ministarstva pravde.

Dačić je ukazao i na nedostatak odgovarajuće regulative za sistem bezbednosti dokumenata, ocenjujući da mora da postoji jasan sistem bezbednosti vezan za pojedine odluke i dokumenta u vladi.

Kovačević, je u SAD optužen za prebijanje američkog studenta Brajana Štajnhauera a Amerika traži i da suđenje bude pod njenom jurisdikcijom.

Protiv Kovačevića pokrenuta je istraga u Srbiji za taj napad a kako je pre početka suđenja u Americi uz pomoć osoblja ambasade Srbije, sa falsifikovanim dokumentima, pobegao iz zemlje, u Srbiji je osumnjičen i za delo podstrekivanja na falsifikovanja dokumenata.

Miladin Kovačević optužen je da je u kafanskoj tuči u noći između 4. i 5. maja prošle godine teško povredio kolegu Brajana Štajnhauera sa univerziteta Bingamton, u državi Njujork.

Ceo slučaj izazvao je napetost u odnosima Srbije i SAD, a za Kovačevićem je izdata i Interpolova poternica.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво