Istraga o odavanju državne tajne

Pripadnici Uprave kriminalističke policije saslušaće vlasnika lista Borba Ivana Radovanovića i glavnu i odgovornu urednicu Oliveru Zekić zbog "odavanja dražavne tajne". Borba je u četvrtak, 19. februara, objavila da je Vlada Srbije odlučila da plati milion dolara za slobodu Miladina Kovačevića, i tu odluku proglasila državnom tajnom.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, po nalogu Republičkog javnog tužioca saslušaće vlasnika lista Borba Ivana Radovanovića i glavnu i odgovornu urednicu Oliveru Zekić zbog sumnje da su odali državnu tajnu, saznajemo u MUP-u.

Predstavnici dnevnog lista Borba pozvali su novinare da prisustvuju, kako su najavili pretresu njihovih prostorija od strane pripadnika Uprave kriminalističke policije, međutim, policija nije došla u najavljeno vreme.

Prema rečima glavne i odgovorne urednice lista Borba, Olivere Zekić, njoj je tokom dana ministar policije rekao da policija neće dolaziti u prostorije Borbe, već da novinari mogu doći u policiju, kada se dogovore.

Ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, potvrdio je da policija neće ići u prostorije lista "Borba" da se to ne bi tumačilo kao pritisak na medije, jer to i nije slučaj, a direktor i glavna i odgovornu urednica tog lista biće saslušani u policijskoj stanici

"Tu celu situaciju pojasnio sam direktoru i vlasniku Borbe Ivanu Radovanoviću kako bi se izbegla sva moguća zlonamerna tumačenja u ovom postupku", kazao je Dačić Tanjugu.

Niko iz Tužilaštva i Ministarstva policije nije najavio istragu među ministrima i činovnicima Vlade Srbije, odakle su mogle da procure informacije do novinara a u Borbi su rekli da neće odati svoj izvor informacija.

 Borba je u četvrtak, 19. februara, objavila da je Vlada Srbije pod oznakom državne tajne donela odluku da plati milion dolara za slobodu Miladina Kovačevića koga pravosuđe SAD tereti za prebijanje američkog studenta Brajana Štajnhauera.

Odavanje poverljivih materijala Vlade Srbije je, ukoliko se tim činom kompromituje državna tajna, delo za koje se po Krivičnom zakoniku može izreći i višegodišnja zatvorska kazna, a za izdavanje naloga za ispitivanje eventualnih povreda zakona u slučaju objavljivanja informacija o navodnoj pomoći vlade za odbranu Miladina Kovačevića nadležno je republičko tužilaštvo.

Generalni sekretar Vlade Srbije Tamara Stojčević izjavila je danas Tanjugu da vlada oznaku poverljivosti na materijale stavlja na predlog ministarstava koja su ih dostavila, a da je način sankcionisanja odavanja takvih informacija regulisan krivičnim zakonodavstvom.

Poverljiv materijal koji dostavlja vladi predlagač označava posebnom vidnom oznakom za vrstu tajne i, zavisno od stepena poverljivosti, oznakom "poverljivo" ili "strogo poverljivo".

Materijal, inače, mora da sadrži obrazloženje razloga zbog kojih je označen kao poverljiv.

Poverljiv materijal dostavlja se članovima vlade i direktoru Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo u zatvorenoj omotnici na kojoj je označen stepen poverljivosti i redni broj materijala.

Kada se završi sednica vlade, poverljiv materijal se vraća Generalnom sekretaru.

Vlada može da skine oznake poverljivosti s materijala, i o tome obaveštava predlagača poverljivog materijala.

Krivični zakonik predviđa zatvorske kazne različitog trajanja u zavisnosti od načina na koji se državna tajna odaje.

Osobi koja neovlašćeno nepozvanom licu saopšti, preda ili učini dostupnim podatke ili dokumente koji su joj povereni ili do kojih je na drugi način došla, a koji predstavljaju državnu tajnu, preti zatvorska kazna od jedne do deset godina.

Ko drugom licu saopšti podatke ili dokumente za koje zna da su državna tajna, a do kojih je protivpravno došao, kazniće se zatvorom do pet godina, a ako je to krivično delo učinjeno iz nehata, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Državnom tajnom se, inače, smatraju podaci ili dokumenti koji su zakonom, drugim propisom ili odlukom nadležnog organa donesenim na osnovu zakona proglašeni državnom tajnom i čije bi odavanje prouzrokovalo ili bi moglo da prouzrokuje štetne posledice za bezbednost, odbranu ili za političke, vojne ili ekonomske interese Srbije.

Vlada razmatrala slučaj Kovačević iz ugla popravljanja odnosa sa SAD

Da podsetimo, zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je juče da Vlada Srbije jeste razmatrala slučaj studenta Miladina Kovačevića u sklopu popravljanja odnosa sa SAD, i da sve informacije o tome nose oznaku poverljivosti.

On je naveo i da su informacije o Kovačeviću stavljene pod oznaku poverljivosti na predlog ministarstava koja su nadležna za taj slučaj-ministarstva spoljnih poslova i ministarstva pravde.

Dačić je ukazao i na nedostatak odgovarajuće regulative za sistem bezbednosti dokumenata, ocenjujući da mora da postoji jasan sistem bezbednosti vezan za pojedine odluke i dokumenta u vladi.

Kovačević, je u SAD optužen za prebijanje američkog studenta Brajana Štajnhauera a Amerika traži i da suđenje bude pod njenom jurisdikcijom.

Protiv Kovačevića pokrenuta je istraga u Srbiji za taj napad a kako je pre početka suđenja u Americi uz pomoć osoblja ambasade Srbije, sa falsifikovanim dokumentima, pobegao iz zemlje, u Srbiji je osumnjičen i za delo podstrekivanja na falsifikovanja dokumenata.

Miladin Kovačević optužen je da je u kafanskoj tuči u noći između 4. i 5. maja prošle godine teško povredio kolegu Brajana Štajnhauera sa univerziteta Bingamton, u državi Njujork.

Ceo slučaj izazvao je napetost u odnosima Srbije i SAD, a za Kovačevićem je izdata i Interpolova poternica.

broj komentara 33 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. feb 2009, 16:33) - anonymous [neregistrovani]

Obican gradjanin

Sramota.Država da da 1000.000eura.Za
klinca.Bolje da država finansira nadarenu decu,nego mangupa.Ko mu je pomogao da ilegalno izadje iz SAD.nekasnosi posledice.Sramota da od nečijih gladnih usta i bede plaćamo njegov manglupluk.KAKVA DRŽAVNA TAJNA.

(ponedeljak, 23. feb 2009, 11:15) - Zoran Mraovic [neregistrovani]

Obican gradjanin

Igrom nesrecnih okolnosti sam oboleo od leukemije i za novac mojih prijatelja i dobrih ljudi donatora se lecim u Nemackoj. Pri tome ne trazim nadoknadu troskova. Nasa drzava tj. njeni pacovi po komisijama i salterima mi ukidaju pravo na nadoknadu licnog dohodka, jer se kao nikome nisam javio pre mog odlaska u inostranstvo. ALO NE DAJU MI NI MOJE ZARADJENO JER MORAJU DA POTROSE NA SILEDZIJE KAKVI SU I ONI!!!
P.S
Izmedju ostalog i dijagnoza sa KBC-a nije bila dobra.

(nedelja, 22. feb 2009, 17:54) - Mirjana [neregistrovani]

Pitanje

Tako je to kad privatni problem predje u drzavni...ali zasto i zbog koga se ovo otelo kontroli ? to je pravo pitanje ...a ne ko je navodno otkrio drzavnu tajnu !!! i kakvom i cijom zaslugom se g-din Kovacevic tretira kao zasluzni gradjanin pa se u njegovu odbranu izdvajaju ovolika sredstva koja su mogla biti usmerena na daleko pametnije stvari !!!

(nedelja, 22. feb 2009, 16:36) - anonymous [neregistrovani]

Podeljen milion

Sadrzina ove drzavne tajne je u tome da narod ne sazna. Odati drzavnu tajnu drugoj drzavi je protivzakonito. Uz Politiku sam i njene radnike. treba kazniti one koji su izglasali za rasipanje narodnih para u ovom specijalnom slucaju. A amerika verovatno i nezna o tom slucaju osim verovatno nekog kongresmena ili senatora koji bi sa prebijenim amerikancem podelio milion.

(nedelja, 22. feb 2009, 15:38) - anonymous [neregistrovani]

Istraga o odavanju drzavne tajne

Mislim da bi RTS trebao da saopšti reakcije građana na ovu skandaloznu aferu,u najgledanijoj emisiji u zemlji,a to je Dnevnik 2.Pa neka premijer onda objasni narodu ko stoji iza Miladina Kovačevića.Mediji su jedini koji mogu da iznesu glas naroda,i taj glas treba da čuju svi oni koji misle da su nedodirljivi.RTS i ostali ozbiljni mediji su ti koji mogu da osujete ovako bahato ponašanje političara i njihove mutne radnje.Svaka čast novinarima na hrabrosti.Samo nastavite tako.

(nedelja, 22. feb 2009, 13:04) - anonymous [neregistrovani]

Kazniti

lopuze koje ocigledno nemaju cak ni minimum sposobnosti da zastite drzavne tajne. novinara treba nagraditi za otkrivanje onih koji su se zakleli (pretpostavljam svojim zivotima, jer sa visokim funkcijama i odgovornost raste) na cuvanje drzavnih tajni ali su pali na ispitu i pri tome jos ostetili drzavni budzet.

(nedelja, 22. feb 2009, 12:21) - anonymous [neregistrovani]

Sve ovo ide u (V)etar

Da li neko iz Vlade ili iz kabineta Predsednika cita komentare ?
Ovo je bruka i sramota za jednu iole ozbiljnu vladu, a kamoli drzavu.

(nedelja, 22. feb 2009, 12:17) - Peca iz Sapca [neregistrovani]

Odgovor kolegi

Postovani kolega u potpunosti se slazem sa Vama.Ko je taj "mali" i cime su on ili njegova porodica zasluzili sve ono sto se oko njih desava?
Da li je neko anketorao penzionere, kao i pred izbore, da li bi oni "pomogli" Kovacevicima?
Pa da li ta Vlada moze da izracuna koliko je to minimalnih penzija, koliko se stanova moze za te pare kupiti i koliko se gladnih decjih usta moze nahraniti?
SRAMOTA.

(nedelja, 22. feb 2009, 11:34) - Delija [neregistrovani]

1 SMS za gladne na KOSOVU

Lepo je sto neko iz RTS-a pusta onu tuznu reklamu, 1 sms za gladne na KiM,
Ili kako kazu nekome san a nekome stvarnost.
1 milion za Kovacevica?
Pitanje za Vladu tj. Predsednika Srbije cime je on to zasluzio?
Sto nedadosmo te pare za gladne na KiM?
Cije su to pare i ko ih tako olako trosi kad znamo da u svetu vlada ekonomska kriza,
1 milion za Kovacevica
1 milion za Ratka Mladica,
a narodu?

(nedelja, 22. feb 2009, 10:54) - anonymous [neregistrovani]

Истрага о одавању државне тајне?

koja bre drzavna tajna!? pa mi smo drzava! nije drzava samo u skupstini ili u policiji gde ce privesti novinare i opuziti ih ili na neki nacin zataskati sve sto znaju. imamo pravo da znamo jer to je nase,to nije mala stvar. to je citav milion i sto bi se svi slozili,iskoristili bi ga u druge svrhe. uostalom svako odgovara za svoje postupke.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">