Čitaj mi!

Belivuku i članovima njegove grupe produžen pritvor za još 60 dana

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću, kao i za još 23 pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe, koja se tereti za najteža krivična dela, među kojima je i pet ubistava.

Trojica optuženih u ovom slučaju nisu u pritvoru, a dvoje se nalazi u kućnom pritvoru od prošlog meseca.

Pritvor je optuženima produžen zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da će uticati na svedoke, da će u kratkom roku ponoviti krivično delo i zbog uznemirenja javnosti.

Okrivljeni i njihovi advokati imaju pravo da na ovo rešenje suda u roku od tri dana izjave žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Belivuka, Miljkovića i još 28 pripadnika njihove grupe uskoro očekuje početak suđenja za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje oružja, silovanje i otmicu.

U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva. Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije "Skaj" za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a uz međunarodnu pravnu pomoć iz Francuske su dostavljeni našim pravosudnim organima.

Pored Belivuka i Miljkovića ova optužnica tereti i S. L., M. B., M. B., N. J., V. D., B. H., D. T., N. S., N. Đ., N. L., M. A., V. G., A. V., M. T., F. I., Ž. K., S. S., B. K., N. S., V. G., A. Š., A. Š., M. S., M. L. S., A. D., V. Đ., A. S., i V. D..

Od njih tridesetoro, trojica nisu u pritvoru – B. H., V. D. i V. Đ. U kućnom pritvoru su N. S. i S. S.

B. H. je detaljno ispričao kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on.

V. D. i V. Đ. su tužilaštvu ispričali na koji je način grupa preprodavala drogu.

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru ove godine delovala pod velom Partizanove navijačke grupe "Principi".

Pripadnici grupe su, kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su im davali naloge gde, kada i na koji način neko treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u promet...

Naloge su prenosili mahom preko aplikacije "Skaj".

Nedavno je pokrenuta istraga i za ubistvo Nikole Mitića, koja se protiv S. R. još vodi. 

On se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Mitića zajedno sa Belivukom, Miljkovićem i još devetoricom pripadnika grupe.

S. R. je uhapšen sredinom oktobra, kao i D. M. koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.