Čitaj mi!

Bivši zamenik načelnika SBPOK-a negira da je pomagao Miljkoviću

Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK-a negirao je u Višem sudu u Beogradu da je aprilu 2020. godine urgirao da se, mimo procedura, Marku Miljkoviću, sada osumnjičenom za organizovanje kriminalne grupe, odmah vrati privremeno zaplenjeni blindirani automobil, a istog dana Miljkoviću je vozilo i vraćeno. Nastavak suđenja je zakazan za 28. decembar.

Papić je rekao da SBPOK nije ni oduzeo vozilo Miljkoviću, te da je u toku dana 15. aprila saznao da je to istog dana zapravo uradila Uprava kriminalističke policije (UKP) koja je privela Miljkovća u stanicu "29. novembar".

Suština njegove odbrane je da je Miljković po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal trebalo da bude saslusan u SBPOK-u u svojstvu građanina 15. aprila 2020. po prijavi Nenada Vučkovića iz Žandarmerije.

Njega je, kako je rekao, o tome dva dana ranije obavestio telefonom tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović, tražeći da se saslušanje obavi "profesionalno, efikasno i bez nepotrebnog zadržavanja i da odmah sve prosledi tužilaštvu".

Dalje je ispričao da ga je tog 15. aprila, oko podne ponovo pozvao Stefanović i pitao "koji to deo mog naređenja nije jasan, rekao sam da se to obavi brzo, a vi ga držite već pet sati".

"Ja nisam znao o čemu se radi i rekao sam da ću proveriti. Pozvao sam UKP i saznao da je Interventna privela Miljkovića i zadržala vozilo", kazao je Papić.

Objasnio je da SBPOK nije ni preuzimala vozilo, već samo Miljkovića, kojeg je saslušalo i pustilo.

Advokat Branislav Tapušković posle suđenja u izjavi za medije rekao je da Papić nikakvu naredbu nije ni mogao da izda onima koji vode beogradksu policiju i da je sve što je preduzeo uradio nakon što je dobio naredbu od ministra. 

Suđenje je krenulo čitanjem optužnice i uvodnim rečima tužilaštva i Papićevog branioca koji su predlagali dokaze koje žele da se izvedu na suđenju i svedoke koji treba da budu ispitani.

Tužilaštvo je tražilo da se iskazi svedoka pročitaju, dok je odbrana tražila da se ispitaju neposredno pred sudom.

Za krivično delo trgovina uticajem za koje se Papić tereti, zakonom je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Tužilaštvo je u optužnom predlogu zatražilo od suda da mu izrekne kaznu od četiri godine zatvora i kao i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti.

Papić je uhapšen 9. marta, a pritvor mu je ukinut 29. aprila i brani se sa slobode.

MUP je ranije saopštio da se Papić sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se licu koje je sada u pritvoru, odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto.

Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Miljković je zajedno sa Veljkom Belivukom optužen da je organizator kriminalne grupe koja se sumniči za zločinačko udruživanje, pet eških ubistava, preprodaju droge, držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.