Čitaj mi!

Podignuta optužnica protiv Edina Vranja, Srbija ga ustupa BiH

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv Edina Vranja zbog sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

Edin Vranj je nekadašnji načelnik Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH koji je 12. septembra uhapšen na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH, na osnovu policijske poternice zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Srpsko tužilaštvo je na svom sajtu objavilo da je na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Srbije i BIH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, podneti predlog Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu organima BIH.

Vranj se nalazi u pritvoru zbog opasnosti od bekstva.

On je posle rata u BiH bio načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije i načelnik Odeljenja za organizovani kriminal.

Upravu policije Federacije BiH napustio je 2016, kada je, prema pisanju medija, postao direktor privatne agencije za bezbednost.