Читај ми!

Struja udarila tinejdžera na pružnom prelazu u Ripnju dok je bio na vagonu

Na pružnom prelazu Klenje u Ripnju došlo je do nesreće, kada je struja udarila tinejdžera (16) dok je bio na vagonu. Na lice mesta su izašle policija i Hitna pomoć.

 

Kako je saopšteno iz preduzeća "Infrastruktura železnice Srbije" dečak je teško povređen danas u 16.10 sati u železničkoj stanici Klenje, od strujnog udara iz kontaktne mreže, kada se popeo na vagon teretnog voza, koji se nalazio na trećem staničnom koloseku.

Sa mesta nesreće Hitna pomoć je odvezla dečaka, koji se nakon strujnog udara nalazio u izuzetno teškom stanju, ali je davao znake života. Tinejdžer je prevezen u bolnicu u Tiršovoj.

U saopštenju se navodui da su pored Hitne pomoći, na mesto nesreće odmah izašli pripadnici MUP-a, kao i železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja.

"Ovo je već šesti slučaj u ovoj godini da su se nesreće dogodile kao posledica strujnog udara iz kontaktne mreže, koja se nalazi iznad železničke pruge. U tim nesrećama, samo u ovoj godini, nastradala su dve osobe, a pet osoba je bilo teško povređeno i sa velikim opekotinama. Od tog broja, dve nastradale i dve teško povređene osobe su bila maloletna lica", kaže se u saopštenju.

U periodu od 2016. do danas dogodilo se 33 nesreća kao posledica strujnog udara na prugama u Srbiji, a u njima je nastradalo 13 i teško povređene 23 osobe. Polovina od broja poginulih i povređenih osoba su bila maloletna lica.

U saopštenju se dodaje da kroz kablove kontaktne mreže iznad pruge prolazi struja jačine od 25 hiljada volti, i penjanjem na železničke vagone ulazi se u strujno kolo koje može biti udaljeno i po nekoliko metara od kontaktne mreže.

"To dovodi do strujnog udara, koji se gotovo po pravilu završava tragično ili sa izuzetno teškim povredama i velikim opekotinama", ističe se u saopštenju.

"Infrastruktura železnice Srbije" ponovo apeluje, moli i upozorava da se niko ne penje na železničke vagone, jer na taj način ugrožava svoj život, da se niko ne kreće po pruzi i da se poštuju upozorenja na opasnost od visokog napona koja postoje u svim železničkim stanicama.

To je, navode, jedini način da se ovakve nesreće i tragedije izbegnu.

"Železnica ne može da ogradi tri i po hiljade kilometara svojih pruga, ne može da isključi struju u stanicama, niti bilo kakvo fizičko obezbeđenje može da spreči ovakve nesreće", napominje se u saopštenju.

"Infrastruktura železnice Srbije" nastaviće akciju koju već nekoliko godina sprovodi u osnovnim školama širom Srbije, kako bi najmlađe osnovce upozorili na sve opasnost koje sa sobom nosi pruga i kontaktna mreža iznad nje, jer edukacija i informisanje mladih predstavljaju jedno od najboljih rešenja za ovu pojavu, sa kojom se danas susreću i sve druge inostrane železničke uprave.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво