Читај ми!

Ukinuta presuda kojom je Vučić bio obavezan da plati odštetu Bošku Obradoviću

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio obavezan da lideru Dveri Bošku Obradoviću isplati 200.000 dinara i troškove postupka na ime nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda i naložio da se suđenje po Obradovićevoj tužbi ponovi.

Presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu od 26. novembra 2020. godine kojom je delimično bila usvojena Obradovićeva tužba (tražio je odštetu od milion dinara) ukinuta je po žalbi tuženog, jer su u presudi "dati razlozi nejasni i protivrečni stanju u spisima, čime je prvostepeni sud, prilikom donošenja presude, počinio bitnu povredu odredaba parničnog postupka".

Obradović je odštetu tražio zbog Vučićeve izjave u emisiji "Novo jutro" na TV Pink 13. februara 2019, u kojoj je rekao "ja sa njima neću da se sastanem. Za narod i građane sam uvek otvoren, a za ove lopove ne. Zašto nisu u zatvoru to je teško pitanje", kao i izjave tri dana kasnije date novinarima u Minhenu gde je naveo "Srbija ima mnogo važnijih problema od tako i toliko neozbiljnih ljudi, kao što su Đilas, Jeremić i onaj fašista Obradović".

U obrazloženju odluke Apelacioni sud je naveo da je prvostepeni sud pod "njima" (misleći na lopove) podrazumevao i Obradovića, konstatujući da to ni Vučić tokom postupka nije sporio, a što je, kako ukazuje Apelacioni sud suprotno Vučićevom izjašnjenju iz odgovora na tužbu.

U odgovoru na tužbu tuženi (Vučić) izričito osporava ovu tvrdnju, od čega nije odustao ni do zaključenja glavne rasprave, podseća Apelacija.

Imajući na umu da prvostepeni sud celokupno činjenično utvrđenje u pogledu konstatacije "lopov" i posledica koje ovakva izjava prouzrokuje na strani tužioca zasniva upravo na tome da je ova okolnost među strankama nesporna, ovakvo zaključivanje prvostepenog suda karakteriše odsustvo jasnih razloga, te je prvostepena presuda morala biti ukinuta, navodi se u odluci.

Apelacioni sud navodi da je prilikom odlučivanja imao u vidu da je prvostepeni sud cenio i izjavu tuženog (predsednika Srbije) koja sadrži odrednicu "fašista" kao "leziono sposobnu", a koja nesumnjivo jeste bila upućena Obradoviću, ali ukazuje da je imajući u vidu da je on tražio jedinstvenu naknadu nematerijalne štete za obe konotacije sadržane u izjavama tuženog, odluka o naknadi nematerijalne štete morala biti ukinuta u celosti. 

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво