Čitaj mi!

Podneta optužnica protiv bahatog vozača sa Karaburme, tužilaštvo traži 10 godina zatvora

Tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv vozača L. G. sa Karaburme, koji je na pešačkom prelazu u julu udario dvojicu dečaka. Devetogodišnji Stefan preminuo je u bolnici od posledica zadobijenih povreda.

Tužilaštvo traži 10 godina zatvora za vozača koji je udario dečake na pešačkom prelazu dok su se sa ocem vraćali iz prodavnice. Vozač G. L. je potom pobegao sa lica mesta.

Jedan od dečaka, devetogodišnji Stefan, preminuo je u bolnici od posledica zadobijenih povreda, nakon čega su građani na Karaburmi organizovali višednevne proteste i blokadu Ulice Marijane Gregoran.

Optužnim predlogom tužilaštvo je tražilo da sud osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora Galića zbog krivičnih dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru bezbednosti – zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Za prvo delo tužilac je tražio kaznu od osam godina zatvora, a za drugo tri godine, što su inače maksimalne kazne za ova dela, rečeno je Tanjugu.

Takođe je tražio da se Galiću produži pritvor zbog opasnosti od bekstva i da ne bi u kratkom roku ponovio krivično delo.

Galiću prvobitno nije bio određen pritvor, pošto je sudija za prethodni postupak odbio predlog tužilaštva za pritvor.

Međutim, krivično vanpretresno veće suda usvojilo je žalbu tužilaštva i odredilo mu pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo.

Zbog prvobitnog puštanja na slobodu Galića građani su organizovali proteste na Karaburmi, a ministarka pravde Maja Popović je krajem jula inicirala disciplinski postupak pred Visokim savetom sudstva protiv sudije za prethodni postupak koja je odbila da mu odredi pritvor.

Galić se na saslušanju pred tužiocem branio ćutanjem.

On je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio nakon udesa, već ga je pronašla policija, i nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Više puta je bio osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja saobraćajnih krivičnih dela.

Tereti se da je 18. jula oko 20.15 upravljajući putničkim vozilom u Ulici Marijane Gregoran izazvao saobraćajnu nezgodu tako što je vozilom udario i oborio tri pešaka koji su kolovoz ulice prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći lica čije je povrede prouzrokovao.

U nezgodi su deca S. B. (2011) i L. B. (2016) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula.

Otac M. B. zadobio je lake telesne povrede.