Čitaj mi!

Do veterana OVK dospeli spiskovi svedoka, njihovih izjava i teških zločina

U dokumentima Specijalnog tužilaštva u Hagu za zločine OVK, ostavljenih kanacelariji veterana te organizacije u Prištini, nalaze se spiskovi sa imenima svedoka, informacije o teškim zločinima i drugi originalni poverljivi sadržaji.

Kancelariji veterana bivše OVK u Prištini prošle godine je anonimna osoba u tri navrata dostavila pakete sa poverljivim dokumentima Tužilaštva u Hagu, zbog čijeg su objavljivanja, zvaničnici organizacije veterana Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni i optuženi za podrivanje rada suda.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu otkrilo je da prvi paket dosijea sadrži poverljive zahteve za pomoć u krivičnim istragama koje je Posebna istražna radna grupa uputila srpskim vlastima, dokument srpskih vlasti, odgovore, od kojih su većina poverljivi i uključuju imena svedoka.

Dalje, navodi se da je u istom paketu bilo detaljnih informacija o teškim zločinima, prenosi štampa u Prištini.

U drugom paketu, postoje stranice identične kao  i u prvom, sa šest stranica sa imenima svedoka, klasifikovanih kao poverljive.

Na 931 stranici su kopije suđenja i srodnih dokumenata koji se vode na Kosovu i u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u vezi sa predmetima ratnih zločina.

Treći paket uključuje imena svedoka, izjave, dokumente i poverljive podatke koje su Specijalizovana veća dobila od međunarodnih organizacija.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu ocenilo je da su ti dokazi objavljeni tokom 19 dana na konferencijama i televizijskim programima i na društvenim mrežama, oštetili suđenje.