Čitaj mi!

Vatrogasci se sedam sati borili sa vatrom u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu, požar pod kontrolom

U Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu sinoć je izbio požar. Vatrogasci su posle višečasovne borbe uspeli da zauzdaju vatru koja se tokom večeri proširila na ceo stari deo tržnog centra. Policija je potvrdila za RTS da nije bilo nikoga u objektu i, prema do sada raspoloživim informacijama, niko nije povređen.

MUP: Lokalizovan požar na Novom Beogradu, trenutno na terenu 32 vatrogasca-spasioca

Trenutno su na terenu 32 vatrogasca-spasioca sa osam vozila, koji intenzivno rade na dogašivanju požara na Novom Bogradu, saopštio je MUP.

Dodali su i da su pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, jutros u 4.30 lokalizovali požar koji je sinoć zahvatio oko 4.000 kvadrata tržnog centra u Novom Beogradu.

"U gašenju je učestvovalo 127 vatrogasaca-spasilaca sa više od 50 vozila", saopštio je MUP.

Gust dim nad tržnim centrom, zapalila se mašina sa uljem

Unutar jednog lokala u kineskom tržnom centru zapalila se velika mašina sa uljem, nezvanično saznaje RTS.

To je, kako javlja reporterka RTS-a uzrok gustog, crnog oblaka dima nad tržnim centrom.

Brojni trgovci, među kojima su i kineski državljani pokušavaju uz asistenciju vatrogasaca da uđu u lokale i izvuku robu i na taj način sačuvaju deo imovine.

Na terenu su ekipe Hitne pomoći, policije i Vatrogasne službe.

Izveštaj Sanje Belović (8.35)

Požar na Novom Beogradu pod kontrolom, dogašavanje će trajati danima

Dogašavanje požara na Novom Beogradu u bloku 70 u kineskom tržnom centru će trajati danima, rekao je za RTS komandant vatrogasne brigade Beograd Miloš Majstorović.

"Samo dogašivanje ovog prostora trajaće danima zbog vrste robe koja se nalazi unutra - tu je puno organskih materija, tj. plastike pre svega koja će se paliti i narednih nekoliko dana ali, naše ekipe će biti tu sve vreme, spremne da u svakom trenutku te male požare pogase da bi se kasnije moglo ići u rekonstrukciju objekta", objašnjava Majstorović.

Ističe da je ovo jedna od najvećih akcija koju je ta brigada ikada sprovela u delo. Na terenu je bilo 50 vozila i 125 vatrogasaca. 

"Mi smo intervenisali ovoga puta možda sa najvećim snagama u istoriji Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd. Imali smo na terenu 50 vozila i 125 pripadnika na licu mesta, oni su još uvek tu i biće duži vremenski intervala. Gradske službe su nam pomogle u dopremanju vode koja je preko potrebna za gašenje ovakvih požara", navodi Majstorović. 

Prema nezvaničnim informacijama požar je izbio u restoranu koji se nalazi u starom delu kineskog tržnog centra, a zatim se proširio dalje.

Izveštaj Dragane Biberović (8.00)

Lakše povređen jedan vatrogasac tokom intervencije

Ekipe Hitne pomoći i dalje dežuraju ispred Kineskog tržnog centra u Novom Beogradu, rekao je za RTS dr Aleksandar Stijačić.

"Mi smo odmah, čim smo čuli za požar, poslali jednu ekipu na lice mesta. I ona je i dalje dežurna, a kada se promeni smena, dežuraće se i dalje. Medicinski ovaj požar nije bio za nas bitan, jer je bila samo jedna mala povreda jednog vatrogasca tokom intervencije. Ostalo, nije bilo povređenih", rekao je dr Stijačić.

Razgovor Sanje Belović sa dr Aleksandrom Stijačićem

Lokalizovan požar na Novom Beogradu, nad tržnim centrom gust, crni dim

Na Novom Beogradu u bloku 70 posle skoro deset sati borbe lokalizovan je i stavljen pod kontrolu požar koji je sinoć izbio u kineskom tržnom centru. Nad tržnim centrom vidljiv je gust, crni dim.

Kako javlja reporterka RTS-a iz tržnog centra povremeno se čuju male detonacije.

Na terenu se i dalje nalaze brojne komunalne, policijske i vatrogasne ekipe - 127 vatrogasaca sa više od 50 vozila.

Brojni trgovci čije radnje nisu zahvaćene plamenom uz asistenciju vatrogasaca i sporadičnu dozvolu pokušavaju da uđu unutra i izvuku stvari.

Prema rečima komandanta vatrogasne brigade Beograd Miloša Majstorovića ovo je jedna od najvećih akcija koju je ta brigada ikada sprovela u delo.

Potpuno gašenje požara moglo bi da potraje i još dva-tri dana.

Izveštaj Sanje Belović (6.00)

Posle sedam sati borbe, vatra je pod kontrolom

Vatrogasci su, posle više od sedam sati borbe sa vatrom, uspeli da stave pod kontrolu požar koji je izbio u Tržnom centru u beogradskom Bloku 70, javlja reporter RTS-a.

Požar je gasilo 127 vatrogasaca sa više od 50 vozila.

Prema rečima komandanta vatrogasne brigade Beograd Miloša Majstorovića ovo je jedna od najvećih akcija koju je ta brigada ikada sprovela u delo.

Mestimično gori još po neki lokal u Tržnom centru i očekuje se da će vatre ponegde biti i u toku sutrašnjeg dana.

Potpuno gašenje požara moglo bi da potraje i još dva-tri dana.

Foto:RTS/Dušan Veličković

Zaustavljeno širenje vatre, ali požar i dalje tinja u prizemlju

Reporter RTS-a javlja da je zaustavljeno širenje požara prema ostatku kineskog tržnog centra, ali da vatra i dalje tinja u prizemlju.

Nema plamena iznad krova tržnog centra, vatra je pod kontrolom i ne širi se van okvira zgrade Tržnog centra.

Najbitnije je da vatra ne ide prema soliterima, niti prema parikangu, ni prema ostatku starog tržnog centra.

U Blok 70 došao je i ministar policije Aleksandar Vulin. 

I dalje je dosta okupljenih građana.

Dim ide u visinu i ne širi se. Na mestu gde je započeo požar potpuno je ugašen, javlja reporter RTS-a.

Gašenje požara u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu trajalo je više sati posle izbijanja, a vatrogasne ekipe su uspele da zaustave njegovo širenje na okolne objekte.

Kako javlja reporter RTS-a, moglo se čuti nekoliko detonacija, a dobra okolnost je što požar nije zahvatio parking na kome se nalaze vozila puna robe. 

Vatrogasci su pozvani u 20.05 i na teren je za šest minuta upućeno je pet vozila i 23 vatrogasca iz jedinica Zemun, Voždovac i Zvezdara, rekli su u MUP-u.

U međuvremenu je stiglo još ekipa, pa se u gašenju požara koristilo više od 50 vozila.

Iz središnjeg dela tržnog centra tokom cele večeri izbijao je plamen i kuljao crni dim.

Za sada, prema rečima lekara Hitne pomoći, nema povređenih. 

Policija je potvrdila za RTS da nije bilo nikoga u objektu.

Vatrogasci su u početku vatru gasili iz vozila, a potom su ušli u sam objekat, a požar su gasili i sa krova.

Luka Čaušić, v. d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije, rekao je za Novosti da ekipe na terenu daju sve od sebe da spasu deo tržnog centra, ali je situacija teška i neizvesna.

On je naglasio da se tokom gašenja požara vatra proširila na krov objekta.

"Vatra je zahvatila lako goriv materijal i tkanine. Situaciju dodatno otežava to što je tržni centar, odnosno deo gde je krov pun sa robom. Vatrogasci su u opasnosti i zbog toga što je objekat pun plinskih boca", rekao je Čaušić i dodao da za sada nema informacija da postoje žrtve.

Gust dim je naterao stanovnike Bloka 70 da napuste stanove i vide šta se dešava, pa se ispred tržnog centra tokom večeri okupilo više stotina ljudi.

Među njima su bili i kineski državljani čiji se lokali se nalaze u tržnom centru, koji su samo bespomoćno mogli da gledaju kako plamen guta njihovu robu.

Spekuliše se da je požar najverovatnije izbio u jednom od restorana tržnog centra.