Читај ми!

EPS: Na poslu preminuo radnik Rudarskog basena Kolubara

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da je jutros na poslu preminuo radnik Rudarskog basena Kolubara na "Polju D" i demantovala tvrdnje Inicijative Ne davimo Beograd (NDB) da je radnik Dejan Jeremić iz Velikih Crljana stradao zbog neodgovarajućih uslova rada.

U saopštenju EPS-a navodi se da su sve nadležne institucije izašle na teren i istraga je u toku.

"Prema dosadašnjim informacijama, stradali radnik se jutros oko 08.30 časova na Glodaru 8 na 'Polju D' samo srušio kada je krenuo da otključa ormar i uzme alat", piše u saopštenju EPS-a.

Kolege su, kako se dodaje, reagovale, pozvale prvu pomoć, lekari su pokušali reanimaciju, ali nažalost nisu uspeli.

"Elektroprivreda Srbije demantuje neistinite navode Inicijative Ne davimo Beograd da je radnik Rudarskog basena Kolubara poginuo i upućuje saučešće porodici preminulog Dejana Jeremića. Službe zadužene za bezbednost i zdravlje na radu u Kolubari i EPS-u reagovale su u najkraćem roku i obezbedile hitnu medicinsku pomoć za stradalog Jeremića. EPS ukazuje da nije došlo do bilo kakve nezgode na radu, niti pogibije zbog neadekvatnih uslova za rad", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će istraga dati objašnjenje šta se dogodilo, i da je zlonamerno i uvredljivo optuživanje nedopustivo.

Ističe se da EPS poštuje mere bezbednosti i zdravlja na radu u svim vremenskim uslovima, a posebno kada je reč o radu na terenu u ekstremnim vremenskim uslovima.

"Radi zaštite života i zdravlja zaposlenih, kao i zbog sigurnosti mehanizacije i obezbeđivanja daljeg procesa rada u proizvodnji, u RB Kolubara svi sistemi za eksploataciju uglja i jalovine obustavljaju rad ukoliko dnevna temperatura pređe 36 stepeni. Temperatura se meri na mestu rada bagera u hladovini, na metar iznad zemlje, digitalnim termometrom u toku prve i druge smene. U svim proizvodnim ograncima EPS-a, na kopovima, u termo i hidroelektranama, radnicima se obezbeđuju dovoljne količine vode i zaklon od sunca, a tamo gde je moguće ugrađeni su klima uređaji", ističe EPS.

Inicijativa "Ne davimo Beograd" danas je saopštila da se na "Polju D" Rudarskog basena "Kolubara" desila tragična smrt 50-godišnjeg radnika koji je za sobom ostavio suprugu i dvoje dece.

"Ne davimo Beograd" zahteva istragu o okolnostima događaja i implicitno ukazuje da bi uzrok mogao biti rad na otvorenom pri ekstremno visokim temperaturama.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво