Čitaj mi!

Vozač kamiona iz Turske 19 sati neprekidno bio za volanom

U sklopu međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja koje čine vozači teretnih vozila i autobusa, u Srbiji je tokom prošle nedelje registrovano 606 vozača autobusa i 6.819 vozača kamiona koji su napravili prekršaj.

Kad je reč o kontroli teretnih vozila, 1.974 vozača kažnjena su zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja u vezi sa tahografima, dok je njih 938 kažnjeno zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, saopštio je MUP.

Takođe zbog tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 414 teretnih vozila, dok je 45 vozača kamiona isključeno zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, a 13 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Kako se navodi u saopštenju, najviše vozača teretnih vozila kažnjeno je na teritoriji Policijske uprave u Nišu – 1.087, Policijske uprave u Subotici – 559 i Policijske uprave u Šapcu – 499.

Kao ilustraciju ekstremnih slučajeva u saopštenju se ističe da je saobraćajna policija 24. jula na naplatnoj stanici "Beograd" kod Vrčina, zaustavila turskog državljanina, za koga je kontrolom utvrđeno da je prekoračio dnevno vreme upravljanja za devet sati i devet minuta, odnosno da je u trenutku kontrole upravljao kamionom 19 sati i devet minuta bez prestanka, zbog čega je isključen iz saobraćaja.

Dva dana ranije, iz saobraćaja je isključen još jedan državljanin Turske koji je zaustavljen na naplatnoj stanici "Dimitrovgrad". On je prekoračio dnevno vreme upravljanja kamionom za devet sati i bez prestanka je upravljao teretnim vozilom 18 sati.

Kad je reč o kontroli autobusa, skoro trećina vozača, odnosno njih 199, procesuirana je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja u vezi sa tahografima, 97 zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, dok je zbog različitih tehničkih neispravnosti iz saobraćaja isključeno 17 autobusa.

Najviše vozača autobusa kažnjeno je na teritoriji Policijske uprave u Kragujevcu – 182, Policijske uprave u Šapcu – 79, a Policijske uprave u Subotici – 65.

Inače, ova međunarodna akcija sprovedena je istovremeno u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).