Čitaj mi!

Tužilac Nenadić: Optužnica protiv Belivukove grupe do sledećeg petka

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić izjavio je na konferenciji za novinare u Specijalnom sudu da će u narednih sedam, osam dana biti podignuta optužnica protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, najverovatnije u petak. On je pokazao novinarima dokaze, odnosno fotografije na kojima se vide isečeni delovi obezglavljenih tela četvorice ubijenih muškaraca za čija se ubistva tereti ta grupa.

Fotografije iz komunikacije pripadnika ove grupe zaplenjene su sa servera SKY i na njima se vide osakaćena tela četiri osobe.

Fotografije tela jedne žrtve, za koje je tužilac rekao da su najmonstruoznije, nisu prikazane novinarima jer ih njegov otac još nije video, za razliku od ostalih srodnika ubijenih kojima su fotografije predočene.

Nenadić je naveo da se istraga vodi protiv 31 okrivljenog i da je nakon 5. februara proširena u još šest navrata, protiv istih ili novih lica.

Njeni pripadnici se terete za zločinačko udruživanje, pet teških ubistava, trgovinu drogom, trgovinu oružjem, otmicu i silovanje.

Tokom istrage obavljena su razna veštačenja po 300 naredbi za veštačenje i prikupljeni brojni materijalni dokazi sa lokacija za koje postoji sumnja da su mesta izvršenja krivičnih dela, rekao je Nenadić.

Fotografije koje su danas prikazane novinarima nisu do sada objavljene u javnosti.

Ovaj dokazni materijal je uz međunarodnu pravnu pomoć pribavljen od jedne zapadnoevropske države, a odnosi se na osumnjičene pripadnike Belivukove grupe u periodu izvršenja krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Pored pomenutih fotografija, prema rečima tužioca, tu su i audio i video zapisi koji ukazuju na događaje i osumnjičena lica.

Sav materijal je predočen osumnjičenima i o njemu su se izjasnili pred tužiocem.

Nenadić je pojasnio da se odlučio da konferenciju za štampu održi danas jer je prethodna dva dana bio službeno u Španiji radi sastanka sa tamošnjim ministrom unutrašnjih poslova.

"Kada sam stigao u Srbiju sačekali su me brojni medijsku napisi o ovoj istrazi. Ja i dvojica kolega koji rade na ovom slučaju odlučili smo da vam pokažemo ono što možemo u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku", rekao je Nenadić.

Naveo je da se pres-konferencija ne snima kako u širu javnost ne bi izlazile fotografije brutalnog sakaćenja ubijenih ljudi.

Nenadić je napomenuo da je njegovo tužilaštvo od Eurodžasta i Europola dobilo posebne pohvale, te da je ovaj predmet ocenjen kao najznačajniji i najobimniji koji se vodi u Evropi.

Zamolio je novinare da korektno izveštavaju, uz napomenu da se do podizanja optužnice Tužilaštvo neće oglašavati o ovom predmetu.