Читај ми!

Bivša direktorka Etnografskog muzeja osuđena na godinu i po dana zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je na godinu i po zatvora bivšu v. d. direktorku Etnografskog muzeja Mirjanu Menković zbog zloupotrebe službenoj položaja i oštećenja te ustanove kulture.

Vlasnica omladinske zadruge "Gaudeamus" Ranka Dedović istom presudom osuđena je na pet meseci kućnog zatvora zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u vezi sa oštećenjem tog muzeja.

Kako Tanjug saznaje, Menkovićki je izrečena i zabrana rada, a obavezana je i da nadokandi pričinjenu štetu.

Ovo je prvostepena presuda, na koju i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Menković je optužena zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a Dedović zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Menkovićeva se tereti da je od avgusta 2014. godine, koristeći svoju poziciju, davala naloge službi računovodstva da se sa računa ustanove na čijem je čelu bila, određena novčana sredstva uplaćuju na račune određenih preduzeća, iako Muzej sa njima nije imao nikakvu poslovnu saradnju, saopšteno je nakon njenog hapšenja 2017. godine.

Pre toga, odgovorna lica ovih preduzeća su, iskorišćavanjem svojih ovlašćenja, izdavala fakture neistinitog sadržaja Etnografskom muzeju, kako bi direktorka imala osnov za plaćanje sa računa muzeja.

Nakon toga, odgovorna lica ovih preduzeća podizala su novac sa računa i u gotovini ga predavala službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe.

Pored Menkovićeve i Dedovićeve ovaj slučaj obuhvatao je još trojicu okrivljenih, koji su ranije sa tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica za uslovne kazne zatvora od tri i šest meseci i godinu dana, koje je presudama potvrdio sud.

Bivša direktorka Etnografskog muzeja poznata je i po tome što je omogućila svom sinu da napravi svadbu u Etnografskom muzeju, među vrednim eksponatima, a optužnica je podignuta zbog sumnje da je zloupotrebila položaj i oštetila tu ustanovu za više od 14 miliona dinara.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво