Čitaj mi!

Eksplozije u fabrici "Sloboda" u Čačku, vojni helikopteri tokom dana gasili požar

Još nije poznat uzrok nesreće, a situacija se polako smiruje. Svi radnici su evakuisani, kao i građani koji žive u blizini fabrike i nema povređenih. Najbitnije je da nema žrtava, rekao je gradonačelnik Čačka za RTS. Vatrogasci čekaju da se steknu uslovi kako bi ušli u fabriku.

Helikopteri završili današnje angažovanje na gašenju požara

Helikopteri Vojske Srbije obavili su tokom današnjeg dana ukupno 50 naleta i izbacili 110.000 litara vode na deo kruga fabrike "Sloboda" u Čačku gde je tokom noći došlo do požara, a zatim i serije eksplozija u objektima za skladištenje komponenata za kompletiranje upaljača.

Čaušić: Situacija izgledala dramatično, mislim da Čačani mogu da budu spokojni

Luka Čaušić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, rekao je za RTS da je poslednja eksplozija u čačanskoj "Slobodi" bila u 11.11 i da 24 sata od poslednje ekslplozije na lice mesta mogu ući pripadnici Sektora.

Mislim da Čačani mogu da budu spokojni, rekao je Čaušić dodajući da je situacija izgledala dramatično ali da je najvažnije da nije bilo žrtava.

Tri helikoptera Mi-8 i Mi-17 do sada izbacili oko 48.000 litara vode

Tri helikoptera Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, tipa Mi-8 i Mi-17, angažovana su trenutno na gašenju požara u fabrici "Sloboda" u Čačku, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je jutros razgovarao sa rukovodstvom fabrike, najavio je tom prilikom da će helikopteri Vojske pomoći da se požar konačno ugasi.

Helikopteri su poleteli sa aerodroma "Morava" kod Kraljeva oko 14.30, a vedra su, kako je i planirano, napunili na jezeru Međuvršje nedaleko od Čačka.

Do 16 časova realizovano je ukupno 12 naleta, a helikopteri su na mesto požara u krugu čačanske fabrike izbacili skoro 48.000 litara vode, navodi se u saopštenju.

Tokom popodneva helikopteri će nastaviti gašenje.

Helikopteri požar gase vodom iz Međuvršja

Više od jednog sata krug fabrike "Sloboda" u Čačku nadleću helikopteri koji pomažu u gašenju požara.

Vodu zahvataju u Međuvršju i bacaju je na lokaciju gde je noćas izbio požar koji je pokrenuo seriju eksplozija.

Detonacije se nisu čule već nekoliko sati. 

Prilaz fabričkom krugu i dalje nije dozvoljen, pošto je, kako saznaje RTS, prema pravilnicima predviđeno da stručne službe iz oblasti pirotehnike mogu da priđu mestu eksplozije tek 24 časa nakon poslednje detonacije. Tek tada će moći da se govori i o šteti.

Očekuje se da će fabrika od ponedeljka ponovo početi da radi. 

Izveštaj Silvije Pašajlić

Vojni helikopteri gase požar u Čačku

Tri vojna helikoptera stigla su u Čačak i počeli da gase požar koji je izbio tokom noći u krugu fabrike "Sloboda", u izdvojenom delu fabrike koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović najavio je u Čačku da će helikopteri Vojske, učestvovati u gašenju požara i objasnio da će letelice sa bezbedne visine na mesto požara bacati više od četiri tone vode, što bi trebalo da pomogne da se požar konačno ugasi.

Vučić: Šteta između milion i po i dva miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je preliminarna procena štete između milion i po i dva miliona evra. On je rekao da tri helikoptera kreću u gašenje požara.

"Očekujem da će požar biti ugašen tokom vikenda"

Od poslednje detonacije prošlo je tri sata, javlja izveštač RTS-a. Fabrika "Sloboda" je saopštila da se požar dogodio u magacinu gde se nalazila municija manjeg kalibra, upaljači za artiljerijska zrna lokalizovan i da ne preti da se proširi dalje.

Ministar Nebojša Stefanović, koji je došao na lice mesta, rekao je da će se koraci u fabrici preduzemati po procedurama.

"Očekujem da ćemo tokom vikenda ugasiti požar, da bi fabrika od ponedeljka počela da radi", rekao je Stefanović i dodao da je ovo jedna od naših najboljih kompanija, koja ima ugovorene projekte za izvoz u vrednosti od 50 miliona.

Ako bude potrebe, tokom vikenda će biti angažovani helikopteri kako bi se što pre ugasio požar.

Život se polako vraća u normalu i meštani su se uglavnom vratili u svoje domove. 

Stefanović u krugu fabrike "Sloboda"

Ministar vojske Nebojša Stefanović došao je u fabriku "Sloboda", gde se noćas dogodila eksplozija. U toku su razgovori sa nadležnima.

Čaušić: Preduzete akcije da se smanji rizik od ovakvih događa

Pripadnici Sektora za vanredne situacije osim što su učestvovali u evakuaciji nakon eksplozije u fabrici namenske industrije "Sloboda" u Čačku preduzeli su niz akcija kako bi se smanjio rizik od ovakvog događaja, izjavio je danas Luka Čaušić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

"Tek 24 sata nakon poslednje eksplozije, naši pripadnici će moći da uđu u krug fabrike, eventualno intervenisati i utvrđivati šta se sve desilo", rekao je Čaušić za TV Prva.

Dodao je da je situacija noćas izgledala dramatično kada su se čule eksplozije, a građani Čačka bili su uznemireni. MUP je na lice mesta uputio odmah pripadnike Sektora za vanredne situacije Policijske uprave Čačka i oni su, u stalnoj komunikaciji sa ministrom Aleksandrom Vulinom, krenuli u evakuaciju okolnih stambenih objekata.

Dodao je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije obavili niz neophodnih radnji kao što su blokiranje prilaza, magistralnog puta do gašenja gasovoda na tom potezu kako bi se smanjio rizik. Pripadnici Sektora za vanredne situacije biće na licu mesta dok sve ne bude potpuno sigurno.

Ministar Stefanović u koloni službenih vozila koja su ušla u krug fabrike

Više od 45 minuta nema detonacija iz fabrike. Kolona službenih vozila ušla je u fabriku, među njima i vozilo ministra Nebojše Stefanovića, saznaje RTS.

"Sloboda" je saopštila u trenutku prve eksplozije nije bilo ljudi u magacinu, a zahvaljujući spasilačkoj službi evakuisani su svi radnici.

Požar kod magacina je lokalizovan i ne postoji bojazan da će se proširiti. 

Brnabić: Najvažnije da nema povređenih, sve ostalo ćemo sanirati

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je najvažnije da u eksploziji u fabrici namenske industrije "Sloboda" u Čačku nije bilo povređenih, a da će sve što je uništeno biti sanirano.

"Najvažnije je da nema povređnih, a sve ostalo će se sanirati", rekla je Brnabićeva za TV Pink.

Brnabićeva je kazala da će se naknadno utvrditi uzroci požara.

Stoka u selu Pridvorice stradala od posledica eksplozije

I dalje se čuju eksplozije iz magacina u fabrici "Sloboda", koji je ukopan u brdo i okrenut ka selu Pridvorice. Magacin je udaljen od ostalih objekata, pa nije bilo štete na drugim objektima.

Iz magacina još ima dima i tragova vatre i to nisu dobre vesti, zbog vatre se dešavaju i detonacije, koje su povremeno veoma jake, javlja izveštač RTS-a sa lica mesta.

Meštani iz Pridvorice su prijavili da im je stradala stoka od posledica eksplozije. Ekipa RTS je otišla u Pridvorice.

Vulin: Eksplozija se desila u magacinu gotovih proizvoda

Ministar Aleksandar Vulin rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je situacija u Čačku pod kontrolom.

Kaže da je od jutros od 1.30 u direktnoj vezi sa Lukom Čaušićem, šefom sektora za vanredne situacije i direktorom policije Rebićem.

"Čaušić je otišao na teren i okupio 35 vatrogasaca Sektora za vanredne situacije plus 10 vatrogasaca iz Čačka, koji su dežurali. Naš najveći strah je bio da neko nije evakuisan, na svu sreću svi radnici su evakuisani", naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, na svu sreću eksplozija se desila u magacinu gotovih proizvoda, ne u samoj proizvodnji, što je sreća.

"Razmatrano je da se evakuiše značajni deo Čačka, ali nije bilo potrebe. Nakon 24 sata od poslednje detonacije, vatrogasci će moći da uđu", kaže Vulin i naglašava da je najbitnije da sve bude bezbedno.

Situacija se smiruje, mogu se čuti povremene detonacije

Tokom noći odjekivale su jake detonacije iz fabrike "Sloboda", koje su se čule u celom Čačku. Najdramatičnije je bilo u naselju Jezina.

Situacija se značajno smirila, samo povremeno se čuju detonacije. 

Očekuje se zvanično saopštenje iz Ministarstva odbrane.

O šteti će se govoriti kasnije, a očekuje se da ekipe uđu u fabriku kada to bude bezbedno.

Normalizovan saobraćaj u Čačku, zatvoren samo put ka fabrici

Posle tročasovne blokade saobraćaja u okolini fabrike "Sloboda", sada je sve otvoreno. Samo put koji vodi ka fabrici je još uvek zatvoren.

Detonacije se i dalje mogu čuti i slabije i jače. Više se ne vidi dim iznad fabrike. Stanovništvo se polako vraća svojim kućama.

Nema pristupa delu grada u okolini fabrike

Policija još ne dozvoljava pristup fabrici, javlja reporter RTS-a sa lica mesta. Građani u blizini fabrike su evakuisani, neki su proveli noć u podrumu.

Uznemireni žitelji kažu da se mogu videti tragovi eksplozije po automobilima. Na nekim kućama su popucala i stakla, javlja reporter RTS-a.

Još se mogu čuti detonacije u okolini fabrike, ali su one manjeg intenziteta. 

Vatrogasci čekaju da bi mogli da intervenišu

Spremne su profesionalne vatrogasno-spasilačke jedinice sa devet pripadnika i tri vozila, ispred fabrike su i vatrogasna vozila fabrike sa 10 njihovih radnika. Intervenisaće kada se steknu uslovi.

To je 800 metara od ulaza u krug fabrike. Nema razloga za paniku. Svi radnici su evakuisani i nalaze se na bezbednom mestu.

Serija detonacija u čačanskoj fabrici "Sloboda" počela je nešto pre dva časa izjutra, ali još nema informacija o uzrocima nesreće.

Detonacije su se povremeno čule oko pola šest, ali znatno ređe i manjeg intenziteta i reporteri RTS-a na licu mesta kažu da se situacija smiruje. 

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, izjavio je za RTS da nema žrtava i povređenih, da je oko šezdeset radnika radilo u trećoj smeni i da su svi odmah evakuisani, a negde oko pola tri evakuisana su i četiri radnika, koja su se od eksplozija sklonila u podrum.

"Oko pola dva su se čule prve detonacije, one su se dogodile u magacinu ubojnih sredstava. Dobro je da se eksplozija i požar nisu se dogodili u proizvodnim halama", rekao je Todorović za RTS.

Inače, magacin se nalazi na nekih 800 metara od ulazne kapije. 

Sektor za vanredne situacije mobiliše ekipe za spasavanje i apeluje na građane koji žive u blizini fabrike da ne izlaze iz kuća kako se ne bi izlagali nepotrebnom riziku.

Vatrogasno-spasilačke ekipe, sa devet pripadnika i tri vozila, kao i vatrogasna vozila fabrike "Sloboda" sa deset radnika nalaze se ispred fabrike i intervenisaće kada se steknu uslovi, saopšteno je iz Sektora za vanredne situacije.