Čitaj mi!

Milutinu Jeličiću Jutki posle hapšenja određeno zadržavanje do 48 sati

Bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki i za još pet osoba određeno je zadržavanje do 48 sati nakon jutrošnjeg hapšenja zbog sumnji na korupciju i zloupotrebu službenog položaja. Protiv još dve osobe biće podnete krivične prijave.

Mediji su ranije danas preneli da je uhapšen bivši predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, što je RTS-u potvrđeno u policiji bez navođenja detalja hapšenja.

U saopštenju MUP-a koje smo dobili tokom dana navodi se da je policija, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije, Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu u nastavku akcije borbe protiv korupcije uhapsila šest osoba, dok će protiv dve osobe biti podnete krivične prijave.

Uhapšeni su M. J. (1962), M. A. (1987), A. S. (1973), G. R. (1965), M. I. (1965) i D. K. (1979), dok će krivične prijave biti podnete protiv 47-godišnje i 44-godišnje žene, saopštio je MUP.

Sumnja se da je M. J., bivši predsednik Opštine Brus, tokom 2017. i 2018. godine, suprotno zakonu izdavao zaključke na osnovu kojih su fizička lica mogla da postave privremene objekte i priključe ih u Nacionalni park "Kopaonik" na postojeću infrastrukturnu mrežu, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

M. A., bivše odgovorno lice u Opštini Brus, sumnjiči se da je pomogao M. J. u donošenju navedenih zaključaka tako što je posredovao kod G. R. i 47-godišnje žene, komunalnih inspektora, da ne izvrše inspekcijski nadzor nad privremenim objektima koji su postavljani na teritoriji Nacionalnog parka "Kopaonik".

Sumnja se da su ovim radnjama G. R. i 47-godišnja žena izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se M. A. tereti za krivično delo trgovina uticajem.

Takođe, M. J. i A. S., bivše odgovorno lice Opštine Brus,, kako se sumnja, u korist 44-godišnje žene, investitora, prosledili su prijavu za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu nadležnom ministarstvu sa neistinitim sadržajem u kome je navedeno da je prijavu za legalizaciju objekta 44-godišnja žena poslala opštini Brus 2014. godine, a prijava je podneta tokom 2018. godine.

Na ovaj način M. J. i A. S. su, kako se sumnja, izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

M. I., zaposlena u Opštini Brus, uhapšena je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Kako se sumnja, M. I. je u službene isprave unela podatke neistinite sadržine.

M. J. se, takođe, tereti i da je izvršio i krivično delo trgovina uticajem tako što je svojoj sekretarici, D. K., rekao da u zapisnik sednice Opštinskog veća naknadno unese neistinite podatke nakon što je tokom inspekcijskog nadzora utvrđeno da je investitor prekoračio površinu objekta.

D. K. je uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Protiv 47-godišnje žene biće podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok će protiv 44-godišnje žene krivična prijava biti podneta za krivično delo falsifikovanje isprave.

Osumnjičenima M. J., M. A., A. S., G. R., M. I. i D. K. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Više tužilaštvo: Uhapšeno ili zadržano više osoba

Iz Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, rečeno je za RTS da je po nalogu tog tužilaštva, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije više lica sa teritorije Opštine Brus, a radi saslušanja u svojstvu osumnjičenog pred zamenikom javnog tužioca uhapšeno ili zadržano.

J.M. zbog osnova sumnje da je izvršio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 3. u vezi stava 1. u vezi čl. 61. Krivičnog zakonika i on je zadržan do 48 sati.

A.M. zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem iz člana 366. stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika isti je zadržan do 48 časova, S.A. zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 1. Krivičnog zakonika, R.G. zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 1. Krivičnog zakonika, uhapšen i saslušan pred zamenikom javnog tužioca, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Iz Tužilaštva navode da S.I. zbog osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 1. Krivičnog zakonika, nije uhapšena, jer se nalazi van teritorije Republike Srbije.

Uhapšena je I.M. zbog osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave iz člana 357. stav 1. Krivičnog zakonika i saslušana pred zamenikom javnog tužioca, nakon čega je puštena da se brani sa slobode.

K.D. je zbog osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave iz člana 357. stav 1. Krivičnog zakonika, uhapšena i saslušana pred zamenikom javnog tužioca, nakon čega je puštena da se brani sa slobode, a M.S. iz Smedereva zbog osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave iz člana 357. stav 1. Krivičnog zakonika, nije uhapšena, a ne postoje saznanja gde se nalazi.

Kako je u toku saslušanje osumnjičenih koji su uhapšeni, navode iz Tužilaštva, te kako predstoji i saslušanje zadržanih lica, a na okolnosti izvršenja krivičnih dela koja im se stavljaju na teret, zbog interesa istrage nisu u mogućnosti da dostave informaciju šta je predmet istrage.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">