Читај ми!

Počelo suđenje za tešku saobraćajnu nesreću u Nišu, vozač se izjasnio da nije kriv

U Osnovnom sudu u Nišu počelo je suđenje Nemanji Stamenkoviću povodom optužbi da je 4. januara vozeći svoj "audi" izazvao tešku saobraćajnu nesreću na Bulevaru Medijana u tom gradu, u kojoj su stradali Andrej P. (12) i Dejan I. (48).

Stamenković je u sudnicu doveden sa lisicama na rukama i nogama. Izjasnio se da nije kriv za nesreću, izrazio saučešće porodicama i rekao da se kaje ali i naveo da se ne seća tačno svih detalja kako se nesreća dogodila.

U optužnom predlogu Osnovnog tužlaštva u Nišu stoji da je reč o nasilničkoj vožnji s obzirom na to da je u tom bulevaru ograničena brzina kretanja na 60 kilometara na čas a da je veštačenjem utvrđeno da se vozilo kretalo najmanje brzinom od 131 kilometar na čas.

Upravo zbog toga advokati oštećenih traže prekvalifikaciju dela tvrdeći da je njihovim veštačenjem utvrđeno da se vozilo kretalo brzinom većom od 150 kilometara na čas.

Zbog te prekvalifikacije Nemanja Stamenković bi mogao da dobije ne osam, kako sada stoji u optužnom predlogu, već maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora.

Branislav Stojanović, advokat oštećenih kaže da je u toku postupka istakao da je apsurd da sudski veštak saobraćajne struke nije utvrdio najvišu brzinu vozila već je utvrdio najmanju brzinu od 131 kilometar na čas.

"Zašto? Kvalifikacija optužnog predloga nije ista kao što je sada, zato što se radi o krivičnom delu za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina već se radi o krivičnom delu za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Osnovno delo ugrožavanja bezbednosti saobraćaja na putevima učinjeno sa eventualnim umišljajem", ističe Stojanović.

Majka nastradalog Andreja Aleksandra Kostadinović poručuje da njoj kao majci i to što se ide na 12 godina ne znači mnogo.

"Značilo bi mi kada bi mi se vratilo dete", kaže Kostadinovićeva.

O izveštavanju medija i duševnom stanju okrivljenog

Advokat odbrane je na početku suđenja govorio o izveštavanju medija posle nesreće, kao i uoči početka suđenja, rekavši da to smatra pritiskom na sud.

Izneo je primedbu da je priprema za suđenje prekratko trajala s obzirom na to da se nesreća desila 4. januara i traži neuropsihijatrijsko veštačenje za mladog vozača.

Saša Knežević, advokat odbrane, kaže da se puno puta dešavalo da takva lica nisu dovoljno formirana u smislu da shvataju svet oko sebe, da razmišljaju na ispravan način.

"Jedino neuropsihijatar može da se izjasni o tome da li je zaista moglo da postoji nešto što se tiče psihe kod njega", smatra Knežević.

Nastavak suđenja je zakazan za početak aprila.

субота, 25. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије