Читај ми!

Tom Gaši priprema tužbu protiv Martija, Del Ponte i Barajbara, tvrdi da su izveštaji o "žutoj kući" prevara

Prištinski advokat Tom Gaši priprema tužbu protiv Dika Martija, Karle del Ponte i Hosea Pabla Barajbara, koje će teretiti da su "prevarili javnost" izveštajima o "žutoj kući" u Albaniji, a koja se pominje kao mesto gde su kidnapovanim Srbima i drugima sa Kosova tokom sukoba 1998. i 1999. godine vađeni organi.

Za podizanje tužbe Tom Gaši je dobio punomoć porodice Katući, vlasnika takozvane "žute kuće". Taj dokument, kao i video-snimak susreta sa članovima porodice objavio je na svojoj Fejsbuk stranici.

Gaši tvrdi da je "Dik Marti neovlašćeno boravio u kući ove porodice, prevario Savet Evrope svojim izveštajem o ubistvima i trgovini organima, obmanuo kosovske institucije koje su glasale za formiranje Specijalnog suda, da je bivša haška tužiteljka koristila lažne podatke u svojoj knjizi, a da je bivši UNMIK-ov zvaničnik (Barajbar) takođe ilegalno boravio u kući".

Advokat prenosi da je Dik Marti navodno "tajno i maskiran" boravio na imanju porodice Katući na severoistoku Albanije kod Burelja.

"Iako u kući porodice Katući nisu pronađeni dokazi o trgovini ljudskim organima, Dik Marti je prevario i zaveo Savet Evrope tvrdeći da su članovi OVK tokom i posle rata, stotine civila, Albanaca, Srba, Roma, navodno držali u njegovom domu, da su ilegalno mučeni, ubijani, a njihova tela nošena za međunarodnu trgovinu", objavio je Gaši.

Za šefa Kancelarije za nestale osobe i forenziku UNMIK-a Hose Pabla Barajbara, takođe tvrdi da je "ilegalno otišao u kuću porodice Katući, u potrazi za dokazima o trgovini ljudskim organima, ali da do njih nikada nije došao".

Za bivšu glavnu tužiteljku Haškog tribunala Karlu Del Ponte tvrdi da je u svojoj knjizi, "koristila lažne podatke o navodnim zločinima OVK koje je Dik Marti kasnije koristio za izveštaj".

U krajnjem cilju, prema Gašiju, Specijalni sud za zločine pripadnika OVK treba da bude raspušten, a u objavi je napisao da "brani nacionalne vrednosti Albanije i brani OVK, protiv Specijalnog suda".

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара