Čitaj mi!

Glavni tužilac Suda za OVK: Zastrašivanje svedoka u ovom predmetu je realnost

Glavni tužilac Specijalizovanog tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu Džek Smit odgovorio je u nastavku statusne konferencije na tvrdnje i napade advokata bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova.

Navodeći da se direktno obraća odbrani nakon pretnji i ličnih napada na njega, Džek Smit je sudiji koji vodi konferenciju je rekao da to neće redovno raditi.

"Vidi se da postoji neslaganje strana i to bi bilo blago rečeno, između odbrane i tužilaštva i mada se apsolutno ne slažem sa stavom odbrane, podržavam njihovo pravo da iznose argumente. Ako smatraju da suđenje treba da počne kasnije to je njihovo pravo, ali postoji razlika između prava iznošenja argumenta i da se tome izađe u susret, bez podrške logike ili činjenice", naveo je Smit.

Glavni tužilac je upozorio sudiju da je branilac optuženog Kadrija Veseljija, advokat Ben Emerson, u dva navrata pretio sudu da neće učestvovati u postupku ako se utvrdi datum početka suđenje koji se njemu ne dopada.

Podsetio je da sud treba da odredi datum, jer svedoci i žrtve u ovom predmetu čekaju godinama da se pravda izvrši.

"Zastrašivanje svedoka u ovom predmetu je realnost. Jednostavna činjenica je da postoji veliki raskorak u vremenu koje će ugroziti svedoke. Istina je jasna. U svim tim slučajevima postoje zaštitne mere i redigovanje materijala, ali sud mora da razume da su to sredstva kojima se ublažava rizik. Oni se ne mogu potpuno otkloniti i ukoliko svedoke koji su pokazali poverenje prema ovoj instituciji ostavimo da čekaju mesecima i mesecima do suđenja, ne činimo im nikakvu uslugu", istakao je Smit.

Takođe je podsetio da je Vlada Kosova izdvojila dvadeset miliona evra za odbranu, i to povrh onoga što Sekretarijat finansira.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">