Читај ми!

Mehanizam u Hagu traži izručenje Radete i Jojića

Rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu poslao je zahtev Srbiji da bez odlaganja izruči tom sudu funkcionere Srpske radikalne stranke Vjericu Radetu i Petra Jojića kako je naznačeno odlukom od 13. maja 2019. godine, saopšteno je iz Mehanizma.

Kako se navodi, uzimajući u obzir da Radeta i Jojić više ne zauzimaju položaje u Skupštini Srbije, i "nedvosmislenu nespremnost svedoka da svedoče pred domaćim sudovima onemogućava vođenje postupka u Srbiji".

Mehanizam dodaje da je od izdavanja odluke kojom se opoziva upućivanje predmeta protiv optuženih u Srbiji, prošlo otprilike devet meseci i da je Srbija ostala na poziciji da nije u mogućnosti da optužene prebaci u mehanizam.

U obrazloženju se kaže i da Mehanizam ima prednost nad domaćim pravom, i da član 28. Statuta izričito zahteva od država da sarađuju sa Mehanizmom i da se bez nepotrebnog odlaganja udovolji bilo kom zahtevu za pomoć ili nalogu koji je izdao Mehanizam u vezi sa slučajevima nepoštovanja suda, uključujući i hapšenje ili pritvaranje osoba njihou predaju ili premeštanje u Mehanizam.

Vjerica Radeta i Petar Jojić terete se za nepoštovanje suda, navodno nuđenje mita i zastrašivanje svedoka u predmetu protiv Vojislava Šešelja.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво