Читај ми!

Carinici u poslednjih mesec dana sprečili više krijumčarenja skupocenih satova

Carinici su u proteklih mesec dana sprečili tri pokušaja krijumčarenja luksuznih satova, čija se vrednost procenjuje hiljadama evra.

Poslednji u nizu takvih slučajeva zabeležen je 21. novembra 2020. godine na prelazu Horgoš, kada su carinici ispod suvozačkog sedišta jednog "poršea" pronašli muški "roleks" vredan oko 8.000 evra.

Njega je pokušao da prokrijumčari 30-godišnji turski državljanin, koji je na prelaz pristigao u subotu u večernjim časovima, putujući sa suvozačem iz Nemačke ka Turskoj u "poršeu" nemačkih registarskih oznaka.

Tokom detaljne kontrole vozila, carinici su ispod suvozačkog sedišta naišli na originalnu kutiju skupocenog muškog sata marke "roleks", u kojoj se nalazio i račun.

Sa fenomenom krijumčarenja luksuznih satova najčešće se, ipak, suočavaju carinici na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" koji su u poslednje tri godine otkrili i zaplenili čak 47 skupocenih satova ukupne vrednosti preko 1,1 milion evra, saopštila je Uprava carina.

Tako je 30. oktobra 2020. godine na ruci 28-godišnjeg srpskog državljanina koji je doputovao iz SAD otkriven sat "brajtling navitajmer" vredan oko 5.000 dolara.

Iako je tvrdio da nema ništa da prijavi, carinici su u njegovoj ručnoj torbi pronašli garanciju za sat koji je nosio na ruci.

Nešto slično dogodilo se na aerodromu i dva dana ranije, 28. oktobra 2020. godine, kada je letom iz Istanbula pristigao putnik koji je na ruci nosio "roleks" kupljen u Crnoj Gori. 

Naime, putnik je istog dana, na izlazu iz Crne Gore overio dokumenta za povraćaj poreza na sat vredan gotovo 11.000 evra i otputovao ka Istanbulu, gde se ukrcao na let za Beograd. 

Zahvaljujući razmeni informacija sa carinom Crne Gore, bilo je moguće locirati kretanje putnika i sprečiti pokušaj izbegavanja plaćanja dažbina.

Uprava carina podseća da državljani Srbije imaju povlasticu za unos robe u vrednosti do 100 evra. Međutim, sa sobom mogu nositi i robu vredniju od navedenog limita, ali onda ona podleže naplati dažbina.

Ukoliko neko nosi robu do ukupne vrednosti od 3.000 evra, za koju je jasno da je namenjena za lične potrebe, a ne za dalju preprodaju, na granici će biti primenjen takozvani skraćeni carinski postupak. Taj postupak se sprovodi uz jedinstvenu stopu carine od deset odsto i stopu PDV-a koja u najvećem broju slučajeva iznosi 20 odsto. Ukoliko je roba vrednija od 3.000 evra, ona će biti ocarinjena u redovnom carinskom postupku.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво