Читај ми!

Tužilaštvo spremno za suđenje vođama OVK, odbrana traži još 18 meseci

Predstavnik Specijalizovanog tužilaštva, na prvoj statusnoj konferenciji, saopštio je da se nastavljaju određene istražne radnje u procesu protiv Hašima Tačija, jer je određen broj njih tek počeo kada su vođe OVK uhapšene i kada su izvršeni pretresi i zaplenjen obiman dokazni materijal.

Na prvoj statusnoj konferenciji, sudija za prethodni postupak je istakao da je tužilaštvo spremno i da suđenje može uskoro da počne, kao i da će u naredne dve nedelje odbrani dostaviti manje redigovanu optužnicu i obiman dokazni materijal kako bi mogli da započnu svoje istrage u korist odbrane.

Sa druge strane, glavni advokat odbrane Denis Hoper rekao je da za razliku od tužilaštva koje je obavilo obimne istrage u najmanje pet godina, odbrana za to nije imala vremena.

"Treba nam najmanje 18 meseci da počnemo da razmišljamo o početku suđenja. Apsurd je početi u junu sledeće godine, realnije je da to bude jun 2022. godine", rekao je on ukazujući na složenost i obimnost predmeta.

Tužilaštvo: 1.500 dokaza protiv OVK

Predstavnica Specijalizovanog tužilaštva izjavila je da to tužilaštvo ima oko 1.500 dokaza za suđenje u procesu protiv Hašima Tačija i ostalih članova Glavnog štaba OVK, a koje bi moglo da obelodani odbrani do 31. maja 2021.

Sudija Nikola Giju je upozorio tužilaštvo da mora da predstavi odbrani svaki oslobađajući materijal protiv optuženih, a tužilaštvo je odgovorilo da će odbrani obelodaniti više od 1.000 dokaznih predloga.

Predstavnica tužilaštva je ukazala da će možda imati i više dokaza protiv optuženih, ali da to zavisi od daljeg toga istrage koja je i dalje u toku.

Napomenula je da tužilaštvo ima 153 svedoka, čije izjave i transkripte izjava planira da predstavi na suđenju.

Govoreći o obelodanjivanju dokaza, ona je navela da će kompleti materijala biti dostavljani odbrani u etapama.

Rekla je da tužilaštvo nema obavezu da materijal obeležava kao "oslobađajući" kada ga dostavlja odbrani, već da će samo najaviti kada bi takvi dokazi mogli da joj budu dostavljeni.

Tačijev branilac najavio da će tražiti ukidanje pritvora

Branilac Hašima Tačija, advokat Denis Hoper, najavio je u nastavku statusne konferencije da će podneti zahtev sudu za ukidanje pritvora Tačiju i privremeno puštanje na slobodu, napominjući da mu je za to neophodno da zna kojim kontraargumentima raspolaže tužilaštvo.

"Tužilaštvo treba da nam dostavi svoje kompletne argumente za pritvor, jer su oni u nalogu za hapšenje redigovani, pa odbrana ne može da se adekvatno izjasni, a sud je do sada saslušao samo argumente tužilaštva i odredio pritvor Tačiju", naveo je pored ostalog advokat Hoper.

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju rekao je Tačijevom braniocu da podnese zahtev za ukidanje pritvora, na koji će se tužilaštvo izjasniti, a potom će on doneti svoju odluku o zahtevu odbrane.

Nakon što je branilac optuženog Kadrija Vesljija, advokat Ben Emerason, počeo da govori o tome kako se Veselji dobrovoljno predao sudu nakon dogovora sa tužilaštvom, prekinut je video-striming konferencije sa sudom.

Sva četvorica optuženih u tom predmetu - Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, ne prisustvuju konferenciji u sudnici, već je prate putem video-linka iz pritvorske jedinice. 

Šest njihovih branilaca učestvuje u konferenciji takođe putem video-linka, a samo je jedan u sudnici, kao i specijalizovani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija o obelodanjivanju dokaza tužilaštva i odbrane, a trebalo bi da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

Tužilaštvo poseduje više od 40.000 stranica dokaznog materijala, izveštaja, fotografija, više od 20 sati audio materijala i drugo.

Tači i ostali prvi put su prošle sedmice pred sudijom za prethodni postupak negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice, koja ih zajedno tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smešteni u pritvorsku jedinicu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnici specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu – najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво