Читај ми!

Napadnut Zoran Trajković u Kišnici kod Gračanice

Zoran Trajković napadnut je u selu Kišnica kod Gračanice, a za napad okrivljuje grupu Albanaca iz istog sela. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković navodi da napad na Trajkovića treba da bude alarm za hitno reagovanje međunarodnih predstavnika na KiM.

Pre napada ista grupa mu je dobacivala na albanskom dok je izlazio iz automobila.

Trajković je naveo da je kada se približio da vidi šta se dešava, napadnut kamenjem i flašama.

"Vraćao sam se sa posla, parkirao sam auto dalje da izbegnem takvu situaciju, čuo sam par momaka, spustili su se ka mojoj kući, uzvikivali UČK, hteo sam da izađem u najboljoj nameri da im kažem da idu kući, šta time žele da doprinesu. Oni su dobacili staklene flaše koje su ovde po ulici, nisam bio pogođen, izmakao sam se u dvorište", ispričao je Trajković za RTS.

Prema njegovim rečima, reč je o mlađim momcima iz sela koje on ne poznaje.

Napad na Trajkovića dogodio se nedaleko od mesta gde je na magistralnom putu Gnjilane-Priština zapaljen bilbord sa natpisom na albanskom "Sloboda ima ime - OVK", a Trajković smatra da napad na njega ima veze sa bilbordom.

Zoran Trajković je slučaj prijavio policiji, koja je izvršila uviđaj.

"Rekao sam šta je bilo, očekujem neku reakciju od ljudi koji su u opštini da vide problem koji je nastao sa bilbordom i koji je prouzrokovao ovu priču", rekao je Trajković za RTS.

Petković: Napad je alarm za hitno reagovanje 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je da je napad na Trajkovića potvrda da bolbordi sa amblemom UČK u centralnom delu Kosova i Metohije nisu nikakav umetnički performans ili izraz pijeteta prema nekome, već, kako navodi, ogoljeni poziv na nasilje.

"Fizički nasrtaj grupe Albanaca na Zorana Trajkovića flašama i kamenicama dogodio se nedaleko od bilborda kojim se slave zločinstva UČK, i očekujem da od strane međunarodnih predstavnika u našoj južnoj pokrajini bude shvaćen kao alarm za hitno reagovanje", smatra Petković.

Dodaje da je, u ovim danima, kada su, kako kaže, u delu albanske populacije na Kosovu i Metohiji emocije povišene zbog podizanja optužnica protiv nekadašnjih komandata UČK, neophodno osigurati pojačano međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama južno od Ibra i stati na put javnoj popularizaciji zločina.
 
Ističe da se postupci za ratne zločine moraju voditi bez pritisaka javnosti u cilju prejudiciranja presuda, i to je, ističe, preduslov napretka u procesu međunacionalnog pomirenja.
 
"Upozoravam međunarodnu zajednicu da je atmosfera na Kosovu i Metohiji prilično napeta i zapaljiva i da je potrebno preduzeti sve neophodne preventivne mere kako ne bi došli do još drastičnijih izliva nasilja nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom", napominje Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи