Читај ми!

Amnesti: Optužnice protiv lidera OVK nada za žrtve

Povodom potvrde optužnice protiv Hašima Tačija i ostalih lidera OVK oglasila se i Jelena Sesar, istraživač Amnesti internešenela za Balkan. Istakla je da to daje nadu da pokušaji opstrukcije pravde neće biti tolerisani.

"Optužnica daje nadu da će hiljade žrtava rata na Kosovu, koje su čekale više od dve decenije, saznati istinu o stravičnim zločinima počinjenim protiv njih i njihovih voljenih. Optužnice, koje su prve od strane kancelarije specijalnog tužilaštva, pokazuju da visoki zvaničnici nisu iznad zakona", navela je Jelena Sesar.

Dodaje se da isplivavaju dokazi o zločinima koje je počinilo vođstvo OVK, uključujući kampanju progona Srba, Roma i političkih protivnika među Albancima.

"Neke od optužbi uključuju umešanost u trgovinu organima, otmice, loše postupanje prema zatvorenicima i seksualno nasilje", navodi se na sajtu Amnesti internešenela.

Jelena Sesar je rekla da je to što se čekalo skoro 10 godina da bilo ko od osumnjičenih bude priveden pravdi omogućilo da se stvori atmosfera nekažnjivosti za ratne zločine.

"Ova optužnica daje nadu da nijedan pokušaj opstrukcije pravde, istine i obeštećenja neće biti tolerisan", zaključuje je Sesarova.

Bivši politički lider Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači i dvojica njegovih nekadašnjih bliskih saradnika Kadri Veselji i Redžep Seljimi prebačeni su avionom u Hag, gde će suočiti sa optužnicama za ratne zločine koje je protiv njih podigao Specijalni sud za zločine OVK.

 

 

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи