Hapšenje zbog utaje poreza, oštećen budžet za 25 miliona dinara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu i Poreskom upravom iz Čačka, uhapsili su D. S. (1970) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.

Sumnja se da je D. S, kao odgovorno lice firme "SD Trans", tokom 2018. i 2019. godine u više navrata podizao novac sa računa ove firme kako bi izazvao blokadu tekućeg računa i onemogućio poverioce da naplate svoja potraživanja.

On je, kako se sumnja, novac podizao na ime fiktivnih računa koje je izdala firma za usluge točenja i preuzimanja goriva.

U saopštenju MUP-a se ističe da je D. S. na ovaj način sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist, a poverioce oštetio za 77.585.074 dinara.

Takođe, osumnjičen je da je umanjio porez na dobit pravnih lica i porez na prihod od kapitala za 2018. i 2019. godinu za firmu "SD Trans", čime je oštetio budžet Republike Srbije za 25.329.234 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.