Prete smrću zbog Biljane Plavšić

U vladu Švedske stiglo je na stotine pretećih pisama od raznih ekstremista iz bošnjačkih organizacija, ali i pojedinaca, u kojima ministrima prete smrću ukoliko donesu odluku o puštanju na slobodu Biljane Plavšić.

Na stotine pretećih pisama stiglo je u vladu Švedske od raznih ekstremista iz bošnjačkih organizacija i pojedinaca u kojima ministrima prete smrću ukoliko donesu odluku o puštanju na slobodu Biljane Plavšić, izjavio je protojerej Vladislav Rafailović.

Rafailović, jedini čovek koji svaki drugi dan posećuje Plavšićevu u zatvoru Hisenberg u Švedskoj, rekao je "Glasu Srpske" da su te pretnje bile razlog što je švedska vlada u decembru odbila molbu da ona ranije bude puštena iz zatvora zbog lošeg zdravstvenog stanja.

"Advokat Biljane Plavšić je rekao da je bio gotovo ubeđen da će vlasti u Švedskoj doneti odluku da je puste, ali i da smatra da su pisma i strah bili razlog zašto je zahtev odbijen", rekao je protojerej Rafailović.

Rafailović je istakao da Plavšićeva apeluje na sve medije da ne pišu o njoj, jer joj ti tekstovi nanose probleme.

"Nedavno je u jednim beogradskim novinama izašao tekst o njoj u kojem je sve što je objavljeno bila laž. Čak su i nadležni u zatvoru dobili taj tekst, preveden na švedski jezik, i imali su višečasovno zasedanje. Da li će biti negativnih posledica po Plavšićevu zbog tog teksta, tek ćemo da vidimo", kazao je protojerej Rafailović.

Rafailović je podsetio da je u tom tekstu navedeno da ona izlazi na slobodu u oktobru, da će konačno dobiti pravo da vikend provede u gradu, da će da je prebace u "paviljon za slobodnjake" i da ima posebne uslove u zatvoru.

"Biljana je veoma tužna zbog tog teksta koji je izašao u jednim novinama iz Beograda jer je čitav tekst velika laž", rekao je Rafailović, navodeći da su Plavšićevoj u zatvoru objasnili da je ne puštaju da izađe u grad zbog njene sigurnosti, iako sve druge zatvorenice imaju to pravo.

"Vlada Švedske trebalo bi da do aprila odluči da li će Plavšićevu pustiti na slobodu nakon što odsluži dve trećine kazne, ili neće", rekao je Rafailović.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 28. jan 2009, 04:33) - anonymous [neregistrovani]

Predsednica

Tako je to u nasoj sudbini: za jednoga je junak a za drugog izdajnik. A sta je nas interes, da nam tamo sedi u zatvoru; da nas ponizavaju?

(utorak, 27. jan 2009, 14:09) - anonymous [neregistrovani]

Predsednica

teško da bi je dočekali sa cvećem,izadala je za sve zašta se borila da bi dobila manju kaznu

(utorak, 27. jan 2009, 13:13) - anonymous [neregistrovani]

Predsednica

Velika podrška našoj predsednici, neka vas zdravlje posluži, pa da se vratite živi i zdravi u našu Republiku Srpsku.