Objavljen identitet pilota Vojske Srbije nastradalih u udesu "miga 21"

Piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije poginuli su danas prilikom pada aviona "mig 21" u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pilot major Dejan Krsnik, komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994. godine. Oženjen je i otac jednog deteta.

Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 29. septembra 2001. godine. Oženjen je i otac dvoje dece.

Pripadnici vojske i piloti kažu da je ne samo za njih, već i za sve građane Srbije ovo jedan tužan dan.

"Radili smo zajedno, sa Krsnikom sam 30 godina proveo u eskadrili i zajedno smo delili dobro i zlo i u privatnom i u poslovnom smislu, Vasiljević je mlađi dečko i znam da su to vrhunska dva čoveka, veliki prijatelji, vrhunski piloti", kaže potpukovnik Saša Olujić, pilot u penziji.

Dugogodišnji nastavnik letenja na avionu "mig 21" tvrdi da je reč o izuzetno bezbednom avionu na kom preko 25 godina nije bilo udesa.

"Tehničar ne bi potpisao knjižicu da je avion ispravan i da ga pusti na let, nijedan pilot ne bi seo u avion u koji sumnja ili postoji bilo kakva nedoumica oko toga da li je ispravan. Bespredmetno je raspravljati da je avion star pa se zbog toga nešto desilo, avion može biti samo ispravan ili neispravan, nikako star ili mlad, i mladi i avioni po svetu padaju", ističe Olujić.

Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović uputili su porodicama poginulih pilota telegrame saučešća.

Avion "mig 21" Vojske Srbije srušio se tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka danas oko 9.10 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika.

Tom prilikom povređen je meštanin u čije dvorište je avion pao. On je zbrinut u jedinici intenzivne nege Opšte bolnice u Loznici i, kako je rečeno RTS-u, zadobio je opekotine grudnog koša, glave i ruku, ali je svestan i orijentisan.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je avion "mig 21" koji se srušio pregledan pre poletanja u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let.

Nakon uviđaja koji su obavili i civilni i vojni organi, načelnik Generalštaba formirao je Komisiju za ispitivanje vanrednog događaja sa načelnikom Uprave za razvoj i opremanje brigadnim generalom Milanom Popovićem na čelu, a komandant RViPVO general-major Duško Žarković formirao je stručnu komisiju za utvrđivanje uzroka udesa aviona "mig 21" koju vodi načelnik štaba Komande RViPVO brigadni general Aleksandar Bjelić.

U Okružnom javnom tužilaštvu u Šapcu potrdili su informaciju da je naložena obdukcija tela nastradalih pilota.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се