Читај ми!

Novih šest sudija u Hagu u postupcima za zločine OVK

Za međunarodne sudije u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu imenovano je novih šest, pored već 17 ranije postavljenih. Do sada su, prema objavama tog suda, podignute dve optužnice za zločine tzv. OVK na Kosovu i Metohiji.

U Specijalizovanim većima Kosova, poznatijem kao specijalni sud za zločine "OVK" u Hagu, za međunarodne sudije imenovano je šest novih, pored 17 od ranije izabranih sudija.

To su sudije iz Francuske Gilbert Biti, Belgije Daniel Fransen, Irske Fergal M. Gejnor, Italije Romina Inkuti, Norveške Nina H. B. Jorgensen i Bugarske Roumen H. Nenkov.

Njih je po dobijanju preporuke nezavisne Komisije za izbor, imenovao ambasador Lars-Gunar Vigemark, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća.

Pored toga, on je odredio sudiju Antonija Balsama i sudiju Nenkova za sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda, a italijansku sudiju Inkuti za rezervnog sudiju tog veća.

Sudija Roland Dekers se na lični zahtev povukao iz sastava veća Ustavnog suda, s tim da i dalje ostaje na listi međunarodnih sudija, te može biti raspoređen u neko drugo veće.

Predsednica Specijalizovanih veća Ekatarina Trendafilova poželela je dobrodošlicu novim sudijama, navodeći da se unapred raduje budućoj saradnji sa njima i sa drugim sudijama na listi, kako bi efikasno i uspešno ispunili mandat.

Rad sudija ovog suda trebalo bi da dođe do izražaja nakon potvrđivanja prvih optužnica Specijalizovanog tužilaštva, a do sada su, prema objavama suda, podignute dve.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost za procesuiranje zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskim zakonima, a sve u vezi sa navodima iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011. godine.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво