Plavšić: Priznala sam optužbe zbog blaže kazne

Biljana Plavšić priznala optužbe Haškog tribunala za progon nesrpskog stanovništva samo zato da bi dobila blažu kaznu. Švedska dva puta odbila zahtev Plašićke za pomilovanje.

Bivša predsednica RS Biljana Plavšić koja 11-ogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina u BiH služi u Švedskoj, izjavila je da je priznala krivicu kako bi dobila blažu kaznu.

"Žrtvovala sam se i pregovarala sa optužbom da bih dobila blažu kaznu", rekla je Plavšićka  u svom prvom intervjuu jednom skandinavskom listu.

"Nisam ništa loše uradila, ali me je moj advokat savetovao da priznam krivicu za jednu tačku optužnice kako bih pregovarala o ostalim tačkama", rekla je bivša predsednica BiH.

Haški tribunal je u februaru 2003. godine osudio Biljanu Plavšić na 11 godina zatvora za progone nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH.

Plavšićka je prethodno priznala krivicu za progon bosanskih Muslimana i Hrvata na poltičkoj, rasnoj i verskoj osnovi zbog čega je oslobođena ostalih tačaka optužnice uključujući i genocid.

Švedska je dva puta odbacila zahtev za pomilovanje Plavšićke zbog njenog zdravstvenog stanja.

Plavšićka (78) koja služi kaznu u ženskom zatvoru Hisenberg, na oko 100 kilometara zapadno od Stokholma, kritikovala je uslove u zatvoru.

"Kako mogu da se osećam u zatvoru, među prostitutkama, ubicama, dilerima, narkomanima, lopovima i prevarantima?", rekla je Plavšićka koja je 1996. godine na čelu RS zamenila Radovana Karadžića kome se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine i genocid u Bosni.

Plavšićka kaže da se "sve metode koje se primenjuju na ostale zatvorenice, primenjuju i na njoj".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво