Zemlje Kvinte traže od vlasti u Prištini da reaguju na podrivanje Specijalnog suda

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država pozvale su kosovsku vladu i parlament da se usprotive bilo kakvim pokušajima podrivanja ili diskreditovanja misije Specijalizovanih veća Kosova (SVK) i Specijalizovanog tužilaštva (STK) i da osiguraju da mogu da izvršavaju svoju misiju u skladu sa ustavom.

U saopštenju ambsadora zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) predsednica kosovskog parlamenta pohvaljena je što je, kako se navodi, prosledila predlog ustavnih amandmana predsednika Ustavnom sudu specijalizovanih veća u Hagu i Specijalno kosovsko tužilaštvo zbog poštovanja ovlašćenja STK da istraži potencijalno nezakonito otkrivanje poverljivih dokumenata i informacija, istovremeno nudeći pomoć ako se ona zatraži.

Dokumenta za  koje se sumnja da potiču iz međunarodnog suda u Hagu, u dva navrata dostavljena su Organizaciji veterana nekadašnje OVK koja je potom papire predala Istražiteljima Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK.

Advokat Tom Gaši rekao da dokumentacija potiče iz Specijalnog suda. 

Predsednik Organizaciji veterana nekadašnje OVK Hisni Gucati naveo je da u dokumentima postoje izjave svedoka, ali ne i njihova imena.

Dva paketa sa poverljivim podacima iz istrage veteranima OVK iz dva puta navodno je dostavila osoba sa kapom, naočarima i maskom.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво