Tači saslušan pred istražiteljima u Hagu, nastavak sutra

Kosovski predsednik Hašim Tači šest sati je ispitivan u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, prenosi "Koha". Nastavak u utorak. Tači je izjavio da je danas čuo razmenu različitih tehničkih podataka između advokata i tužilaca, "pitanja tehničkog karaktera i početna pitanja tužilaca o stvarima u vezi sa OVK, tako da će nastaviti i sutra".

Hašim Tači je oko 13 časova ušao je u zgradu Tužilaštva u Hagu kako bi odgovarao na pitanja specijalnog tužioca. Poziv je usledio nakon što je 24. juna iz Haga u Prištinu stigao predlog optužnice kojom se Tači i Kadri Veselji sumnjiče za oko 100 ubistava.

Posle nešto više od dve nedelje pošto je obelodanjen predlog optužnice Specijalizovanog tužilaštva iz aprila, Hašim Tači otputovao je u Holandiju. Ispred suda u Hagu i simpatizeri tzv. OVK. Iako je javnost u junu čekala čak pet dana na komentar predsednika privremenih institucija Kosova, danas je bio raspoloženiji za medije.

"Borio sam se za nezavisno, slobodno Kosovo zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona. Spreman sam da se suočim sa novim izazovom i trijumfujem za svog sina, porodicu, narod i svoju državu. Niko ne može prekrajati istoriju. Ovo je cena za slobodu. Verujem u mir, istinu i pravdu", rekao je Tači po dolasku u Hag.

Na istinu se, čini se, čeka još od izveštaja Dika Martija i kasnije istrage koju je vodio Klint Vilijamson. Prikupljeni dokazi upućivali su na organizovani progon i zločine protiv Srba, Roma, ali i Albanaca. Za pravnike u Prištini sudski proces mora imati i političke posledice.

"Mislim da bi predsednik Tači trebalo da dâ ostavku i da tamo ne ide kao predsednik jer ako imamo sumnje i ako imamo optužnicu, ona je podignuta protiv njega imenom i prezimenom, a ne za funkciju koju on vrši, ne optužnice protiv OVK, imamo protiv nekoliko pripadnika OVK", smatra advokat Toma Gaši.

Odlazak Hašima Tačija u Hag dešava se dan posle video-razgovora Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija, i izaslanika Unije, a pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu. To bi moglo imati uticaja na mirovni proces, jer tajming između ova dva sastanka definitivno nije slučajan.

Veze Tačija i Najsa

Uz vest da Tači odlazi u Hag, odjeknula je i ona da će ga braniti nekadašnji haški tužilac u porcesu protiv Slobodana Miloševića. Džefrija Najsa i Tačija osim saradnje povezuju i skadali.

Advokat Toma Višnjić kaže da je Najs istovremeno bio angažovan i kao advokat zajedno sa svojom saradnicom iz Haškog tužilaštva radio na biografiji Tačija.

U tom pogledu je, ističe Višnjić, interesantno da je 2015. i 2016. godine Najs fakturisao kosovskoj vladi negde oko petsto hiljada evra za koje se saznalo da nisu platili.

"Tako je taj skandal i isplivao kada je Najs posalo pismo vladi i tražio da se njegove usluge plate. Interesantno je da je u tom trenutku Džefri Najs bio angažovan odnosno nudio svoje usluge i Vladi Bosne i Hercegovine u postupku revizije koji su oni vodili protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde", podseća Višnjić.

Višnjić smatra da Tačiju može da ide naruku to što je kao tužilac u postupku protiv Miloševića, Najs imao pristup dokumentima sa više strana, uključujući i srpsku, kosovsku, međunarodnu, a ticali su se napada tzv. OVK na srpsku vojsku, policiju, civile.