Obrt na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije: Tužilac traži da sud presudi bez novog suđenja

Na sednici petočlanog sudskog veća u Apelacionom sudu u Beogradu na kojoj se počelo sa razmatranjem prvostepene presude za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije došlo je do obrta kada je zamenik tužioca rekao da to veće treba da donese odluku i da suđenje ne vraća ne početak, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

To je za Udruženje novinara Srbije (UNS) rekao predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, koji je naveo da je zamenik tužioca Milenko Mandić izneo svoju žalbu, pobijajući to što su prvostepenom presudom za ubistvo novinara N.N. lica označeni nalogodavac i direktni izvršilac ubistva.

"Kada je završio sa izlaganjem uzeo je drugi papir i rekao da je saglasan sa apelacionim tužiocem koji je podržao sve stavove iz njegove žalbe i koji je predložio, zbog toga što sudski proces dugo traje i što je dosta toga dokazano, da apelaciono veće otvori pretres i donese presudu", kaže Matić.

Prvostepenom presudom za ubistvo Slavka Ćuruvije osuđeni su Radomir Marković za podstrekivanje na ubistvo, a Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak kao saizvršioci ovog zločina. Nalogodavac i direktni izvršilac, prema presudi, označeni su kao N.N. lica.

Na tu presudu žalili su advokati osuđenih, ali i zamenik tužioca. Radonjić i Romić od 2017. godine su u kućnom pritvoru, uz elektronski nadzor. Posle presude za ubistvo Ćuruvije odbijena je žalba tužilaštva da im se odredi zatvorska kazna. Miroslav Kurak i dalje je u bekstvu.

U Apelacionom sudu danas je u javnom delu sednice sudija izvestioc Bojana Paunović, u prisustvu petočlanog sudskog veća, referisala o presudi, kojom su u aprilu 2019. godine osuđena četvorica nekadašnjih čelnika i pripadnika Državne bezbednosti.

Milimir Lukić, predsedavajući veća, najavio je da postoji mogućnost i da sutra bude zaključen javni deo sednice, koja je trebalo da traje tri dana.

Današnjem suđenju nije prisustvovao Radomir Marković, nekadašnji šef Državne bezbednosti, koji je sudu predočio da nema ništa protiv da sednica bude održana bez njegovog prisustva.

Veran Matić izjavio je u pauzi suđenja da je razočaran što je mali broj novinara došao ispred Apelacionog suda.

Da prate odlučivanje o prvostepenoj presudi za ubistvo Slavka Ćuruvije, osim Matića, došli su izvršna direktorka Fondacije "Slavko Ćuruvija" Ivana Stevanović, predsednik UNS-a Vladimir Radomirović i novinari.

Matić: Apsolutno ne postoji razlog da se suđenje vrati na početak

Predsednik Komisije za istraživanje novinara kaže da je očekivao da će brojni Ćuruvijini saradnici blokirati Nemanjinu ulicu, blizu mesta ubistva premijera Zorana Đinđića, koga je, kako kaže, "takođe ubila država".

"Danas su oči sveta uprte u Beograd. Sve profesionalne organizacije najavile su da će ovo suđenje pratiti sa pažnjom. U odnosu na to kakva bude odluka Apelacionog suda tumačiće se i današnja stvarnost u Srbiji i put kojim će se kretati u budućnosti", kaže Matić.

Veran Matić za UNS kaže da očekuje da će presuda za ubistvo novinara biti potvrđena, da je to "jedini pravi put" kako bi prestala agonija koja traje 21 godinu. Tvrdi da "apsolutno ne postoji razlog" da se suđenje vrati na početak.

Smatra da "brzo dostizanje pravde" u slučajevima napada na novinare mora postati praksa, kao i da je nekažnjivost nedopustiva.

Matić je podsetio na slučaj ubistva novinara u Slovačkoj Jana Kucijaka zbog kojeg je, kako kaže, ustala cela javnost u toj zemlji, kada je posle drame – smenjivanja ministra policije i ostavke premijera, ubrzo doneta i presuda za taj zločin.

Podsetio je da je Komisija za istraživanje ubistava novinara osnovana pre sedam godina, optužnica podignuta pre šest, a suđenje počelo pre pet godina.

"Četiri godine je, uz opstrukcije, trajalo suđenje za ubistvo novinara", ističe Matić.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">