Zaštićeni svedok na suđenju "Škorpionima"

Tokom nastavljenog postupka svedok P1 potvrdio da je optužene pripadnike "Škorpiona" video u Podujevu 1999. godine tokom izvršenja zločina za koji su optuženi.

Suđenje četvorici pripadnika paravojne formacije "Škorpioni", optuženih za ubistvo 14 albanskih civila u Podujevu 1999. godine, nastavljeno je danas saslušanjem zaštićenog svedoka.

Svedok pod pseudonimom P1 svedočio je u decembru prošle godine kada je odgovarao na pitanja sudskog veća i zamenika tužioca, a danas su ga ispitivali advokati optuženih.

Svedok je ponovio da je video optužene u dvorištu porodice Gaši u Podujevu 28. marta 1999., kada se zločin dogodio, kako drže puške uperene u civile, među kojima su uglavnom bile žene i deca.

Optužene Željka Đukića i Dragana Medića je čuo kako viču: "Pobij to, šta se čeka, uza zid", Medića kako repetira oružje nakon čega je usledila pucnjava.

Optuženi Đukić, Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja terete se da su kao pripadnici jedinice "Škorpioni", koja je dejstvovala u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, u dvorištvu porodice Gaši u Podujevu pucali u civile među kojima je bilo 19 žena i dece. Među ubijenim civilima bilo je sedam maloletnika, a petoro dece je preživelo zločin.

Komanda MUP-a u Podujevu je odmah po saznanju o tom događaju povukla jedinicu "Škorpioni" sa Kosova i Metohije.

Pripadnik "Škorpiona" Saša Cvjetan je u junu 2005. godine zbog zločina u Podujevu pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Suđenje se nastavlja sutra u 9.30, kada će zaštićeni svedok nastaviti da odgovara na pitanja advokata optuženih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво